Προκαλεί για την Αγία Σοφία ο Ερντογάν

Τι ανέφερε σε δηλώσεις του

Αυστηρός και κάθετος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία έπρεπε να αποκτήσει ξανά την αρχική της ταυτότητα. Βλέπουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως ένα θετικό βήμα στο όνομα του κράτους δικαίου και της ανακούφισης της συνείδησης της κοινωνίας».

Υποστήριξε ότι «οι αντίθετες φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν έχουν καμιά αξία και τελικός υπεύθυνος για τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι το Τουρκικό Έθνος, όχι οι άλλοι. Αυτή είναι η εσωτερική μας υπόθεση. Οι άλλες χώρες οφείλουν μόνο να σεβαστούν την απόφαση».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγία Σοφία είναι ένα μέρος που ο Μωάμεθ ο Πορθητής έκανε την πρώτη προσευχή όταν κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη μετατρέποντάς τη σε σύμβολο της κατάκτησης. «Αυτό δεν μπορεί να το απωθήσει η κοινωνική μας μνήμη», είπε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο το 1934 «επώδυνη απόφαση» για το τουρκικό έθνος.

Σχετικά άρθρα