Προκαλεί και πάλι η Άγκυρα

Δεσμεύει για ασκήσεις την «καρδιά» του Αιγαίου

Ενώ κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 79η επέτειο από το θάνατο του ιδρυτή της τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, η Άγκυρα προκαλεί και πάλι.

Η Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή δεσμεύει παράνομα την «καρδιά» του Αιγαίου για άσκηση με χρήση πραγματικών πυρών. Συμφωνα με την NAVTEX 1152 /17 τα τουρκικά γυμνάσια είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις τέσσερις έως τις έξι το απόγευμα, σε μια ευρεία περιοχή μεταξύ Χίου και Ικαρίας και ανατολικά της Μυκόνου.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έχει προαναγγείλλει ακόμη μια άσκηση με πυρά δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή από δυτικά της Λέσβου (22 χλμ δυτικά της Σκάλας Ερεσού), νοτιοανατολικά του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά της Σκύρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες συνεχίστηκαν και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη. Ενδεικτικά, χτες, σημειώθηκαν πέντε παραβιάσεις από δύο σχηματισμούς F-16, καθώς επίσης και από μεμονωμένα ελικόπτερα. Σημειώθηκε επίσης μια αερομαχία.

Στο «στόχαστρο» και η Κύπρος

Η Άγκυρα ταυτόχρονα εντείνει τις πιέσεις της και στην Κύπρο, καθώς χθες είχε εκδόσεις NAVTEX στην περιοχή ανοικτά της Πάφου. «Η κυβέρνηση προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για αντιμετώπιση της νέας τουρκικής πρόκλησης», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Οι νέες επιθετικές ενέργειες της γειτονικής χώρας έρχονται μία εβδομάδα μετά την υπερπτήση ελικοπτέρου, στα 260 μέτρα πάνω από τα Ίμια, καθώς επίσης και την παρενόχληση από άλλο ελικόπτερο ενός ελληνικού πλοιαρίου της Ομάδας Διάσωσης που πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ιμίων και της Καλολίμνου για τυχών επιζώντες του τραγικού ναυαγίου με θύματα πρόσφυγες.

Σχετικά άρθρα