Προκαλεί ο Ερντογάν

«Η Γενοκτονία έγινε κατά των Τούρκων», είπε χωρίς ίχνος ντροπής

Νέες προκλήσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος απευθύνθηκε στο λαό του από την ιστορική αποβάθρα της Σαμψούντας.

Για γενοκτονία κατά των Τούρκων έκανε λόγο σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το διάγγελμά του στη Σαμψούντα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Τούρκων από τους Έλληνες και τους συμμάχους τους το 1919.

Απευθυνόμενος στο λαό του από την ιστορική αποβάθρα της Σαμψούντας, όπου πριν από 100 χρόνια είχε αποβιβαστεί ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για να ξεκινήσει ο πόλεμος κατά των ξένων δυνάμεων, ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε τη διάπραξη οποιασδήποτε γενοκτονίας από τους Τούρκους. «Δεν έχει καταγραφεί καμία γενοκτονία, καμία τυραννία και καμία ενέργεια που να κάνει αυτό το έθνος να νοιώθει ντροπή», παρά τον τεράστιο πόνο και τις απώλειες που βίωσαν Οθωμανοί και Τούρκοι τους τελευταίους δύο αιώνες, όπως είπε.

«Η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία διαπράχθηκε κατά του έθνους μας, όταν οι Οθωμανοί αποσύρονταν από τα Βαλκάνια», ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 100η επέτειο της 19ης Μαΐου. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Τούρκου προέδρου, «την ώρα που οι Οθωμανοί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμούσαν γενναία σε τέσσερα μέτωπα, μας χτύπησαν πισώπλατα. Εμείς ήμασταν που χάσαμε πάλι εκατομμύρια γυναικόπαιδα και γέρους ανθρώπους».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει υποπέσει σε κανένα λάθος όπως οι εχθροί, παρά μόνο έδιωξαν όσους τους πρόδωσαν. «Η μεγαλύτερη απάντηση που δώσαμε στην προδοσία ήταν να τους διώξουμε. Παρά τις μαρτυρίες της ιστορίας και τις καταγραφές στα αρχεία, εκείνοι που μας κατηγορούν εδώ και πάνω από έναν αιώνα, παραβλέπουν επίμονα τις διώξεις που υπέστη ο δικός μας λαός», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας για το σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα ακόμη και σήμερα δέχεται επιθέσεις από παντού. «Όταν βρίσκουν ευκαιρία προσπαθούν να μας διαμελίσουν, όταν βρίσκουν ευκαιρία απέξω προσπαθούν να μας περικυκλώσουν», δήλωσε, κάνοντας λόγο παράλληλα για συνεχείς παγίδες που στήνονται κατά της χώρας του και για κύμα επιθέσεων εναντίον της ασφάλειας και της οικονομίας της Τουρκίας. «Το κύμα επιθέσεων εναντίον της ασφάλειας και της οικονομίας δεν έχει εξάλλου τελειώσει. Κάθε μέρα χαλάμε και από μία παγίδα που στήνεται –στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό- ενάντια στη χώρα μας. Ανανεώνουμε την αποφασιστικότητά μας για ένα πιο ισχυρό μέλλον».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, δηλώνοντας ότι οι πηγές ενέργειας στην περιοχή δεν είναι θέμα μόνο της Κύπρου.

«Όσο κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Σύρων ή το Ιρακινό των Ιρακινών, ή το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων, ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων, ή το ζήτημα της βόρειας Αφρικής των Λίβυων, ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν και την κρίση, που έχει προκύψει στο θέμα της ενέργειας, θα παραμείνει πιστός στο στόχο του, προκειμένου η Τουρκία να γίνει μία από τις ισχυρότερες χώρες το 2023, στα 100 χρόνια της ίδρυσης του τουρκικού κράτους.

«Είναι αλήθεια ότι οι αντιξοότητες που ζήσαμε -τη μία πάνω στην άλλη- τα τελευταία 6 χρόνια επειδή επικεντρωθήκαμε στην επίλυση των κρίσεων που προέκυψαν στο θέμα της ενέργειας μας και των πηγών της, μάς καθυστέρησαν λίγο. Παρόλα αυτά παραμένουμε πιστοί στο στόχο μας για το 2023. Γι’ αυτό και συστήσαμε ειδική ομάδα στην προεδρία», δήλωσε.

Σχετικά άρθρα