Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία

Δεν αποσύρουν το Μπαρμπαρός από το Αιγαίο

Η Άγκυρα απέρριψε το αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για αποχώρηση του “Μπαρμπαρός”, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κύπρου, διπλωματική πηγή από την Άγκυρα δήλωσε στη “Χουριέτ” ότι δεν θα αποσύρουν το ερευνητικό πλοίο, επειδή το ζήτησε ο Τσίπρας ενώ επανέλαβε, ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην στάση της Άγκυρας.

“Οι θέσεις που είχαμε εκφράσει προηγουμένως ισχύουν”, ανέφερε η ίδια πηγή λέγοντας ότι οι τρεις προτάσεις της Άγκυρας παραμένουν εκεί:

“Πρώτον, να επιταχυνθεί η διαδικασία λύσης των Ηνωμένων Εθνών. Δεύτερον, οι φυσικές πηγές να ανήκουν στην ενωμένη Κύπρο. Τρίτον, πρέπει να ιδρυθεί μια κοινή επιτροπή για τις φυσικές πηγές κατά τη διαδικασία της λύσης και τα έσοδα από τις φυσικές πηγές να κατακρατηθούν από αυτή την επιτροπή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στην Κύπρο, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία κάλεσε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για απόσυρση του “Μπαρμπαρός”, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τετραμερή διάσκεψη, που να εξισώνει την Ελλάδα με την Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, είπε πως η παρουσία του στην Κύπρο συμβολίζει την ανάγκη να υπάρξει, ύστερα από 40 χρόνια, ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα.

Σχετικά άρθρα