Πρόοδος στο Κυπριακό

Τι έγινε στη συνάντηση με τον ΟΗΕ

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ολοκληρώθηκε το γεύμα εργασίας των Αναστασιάδη – Ακιντζί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο γενικός γραμματέας εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας πως σε εδαφικό, περιουσιακό και εξωτερική πολιτική έχει γίνει τεράστια πρόοδος, ενώ υπογράμμισε πως μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επικυρωθεί από τους δύο λαούς.

Ξεκαθάρισε πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για τους δύο ηγέτες, αλλά φανέρωσε την προσήλωσή του στον στόχο της επίλυσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο, για να φτάσουμε στην επίλυση».

Ο κ. Γκουτιέρες, αφού χαιρέτισε την ηγεσία Ακιντζί και Αναστασιάδη, σημείωσε ότι στη δική τους δουλειά το τελευταίο διάστημα οφείλεται η ιστορική σημερινή διάσκεψη. Ο ίδιος επισήμανε την πολυπλοκότητα των θεμάτων της ασφάλειας των εγγυήσεων και ξεκαθάρισε πως η διάσκεψη θα συνεχίσει όσο χρειαστεί, καθώς στόχος δεν είναι ένα χρονοδιάγραμμα αλλά μία κατάληξη.

Σημείωσε, τέλος, οτι θα πρέπει να βρεθούν τα όργανα για να καθυσηχάσουν τις ανησυχίες τόσο των ελληνοκυπρίων, όσο και των τουρκοκυπρίων.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως έγινε η αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας, ενώ η παρουσία και οι παρεμβάσεις της Ε.Ε., τόνισε, υπήρξαν καίριες για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως οι θέσεις του κ. Γιουνκέρ για την ασφάλεια ήταν απόλυτα καθαρές, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε εισήγηση για την ανάγκη να υπάρξει διασφάλιση εφαρμογής της λύσης.

Ο δρόμος είναι δύσκολος επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης ωστόσο σημείωσε πως όλοι εργάζονται προς την επίλυση.

Σχετικά άρθρα