Προς αφανισμό η Νεκρά Θάλασσα!

Η ξηρασία φαίνεται ότι κατατρώει την Νεκρά Θάλασσα με ταχύτατους ρυθμούς αφήνοντας λακκούβες στο έδαφος που μέχρι πρίν λίγα χρόνια βρίσκονταν οι ακτές της.

Το ισραηλινής προέλευσης διαδικτυακό περιοδικό Moment Magazine αναφέρει ότι μονάχα από την πλευρά του Ισραήλ υπάρχουν 3.000 καταβόθρες γύρω από την Νεκρά Θάλασσα- αρκετά απειλητικός αριθμός αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1990 υπήρχαν μόλις 40.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι μεγάλες αυτές λακκούβες σχηματίζονται με ταχύτατο ρυθμό, περίπου μία την ημέρα, αλλά δεν γνωρίζουν ούτε πώς ούτε πότε θα εμφανιστούν. Η αύξηση στις καταβόθρες συνδέεται άμεσα με την ξήρανση της Νεκράς Θάλασσας.
Ως πιθανή λύση στο πρόβλημα αυτό η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προτείνει την δημιουργία καναλιού που θα συνδέει τη Νεκρά Θάλασσα (που είναι λίμνη) με την Ερυθρά Θάλασσα (που είναι… θάλασσα). Από την πλευρά τους όμως οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον οριστικό της αφανισμό.

«Η ανθρώπινη παρέμβαση «σκότωσε» τη Νεκρά Θάλασσα», δήλωσε ο Αλον Ταλ, καθηγητής στο τμήμα Οικολογίας της Ερήμου στο πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, προσθέτοντας πως «Θα χρειαστούν απίθανα μέτρα, προσεκτική και έξυπνη παρέμβαση και συνεργασία των γύρω περιοχών, για να σωθεί».
Η Νεκρά θάλασσα, στα σύνορα μεταξύ Ιορδανίας, Ισραήλ και Δυτικής Όχθης, έχει μήκος 55 χλμ. και μέγιστο πλάτος 18 χλμ. Βρίσκεται 423 μέτρα υπό το επίπεδο της θάλασσας και είναι το κατώτερο σημείο της επιφάνειας της γης. Η αλατότητα του νερού φτάνει το 33.7% (9.6 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στον ωκεανό), γι’ αυτό τον λόγο και η ζωή δεν είναι δυνατή μέσα της – εξ’ ού και το όνομά της: νεκρή.
Εξαιτίας της υψηλής αλατότητας η άνωση των νερών είναι εντυπωσιακή με αποτέλεσμα οι άνθρωποι και πολλά αντικείμενα αντί να βυθίζονται, να επιπλέουν με άνεση.

πηγή: arkouda.gr

Σχετικά άρθρα