Πρόστιμο 1,6 εκατ. δολάρια στο Facebook

Ποιος ο λόγος που συνέβη αυτό

Πρόστιμο ύψους 6,6 εκατ. ρεάλ (1,6 εκατ. δολ.) επέβαλε η κυβέρνηση της Βραζιλίας στην Facebook και στην τοπική της θυγατρική για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Το πρόστιμο, σύμφωνα με το capital.gr, συνδέεται με την παράνομη εκ μέρους της Facebook κοινοποίηση δεδομένων χρηστών της στη Βραζιλία στην βρετανική εταιρεία, όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπό του τη Δευτέρα. Η έρευνα για το θέμα είχε αρχίσει τον Απρίλιο του 2018. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

“Είναι προφανές ότι τα δεδομένα περίπου 443.000 χρηστών της πλατφόρμας έγιναν διαθέσιμα στους developers του app ‘thisisyourdigitallife’ για λόγους τουλάχιστον αμφισβητήσιμους”, τονίζει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι ο αριθμός των χρηστών που επηρεάστηκαν ήταν μικρότερος του συγκεκριμένου.

Προσθέτει δε ότι η Facebook δεν ενημέρωσε τους χρήστες για το τι ακριβώς σήμαιναν και τι συνέπειες είχαν οι επιλογές τους στο πεδίο των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας.

Η Facebook ανέφερε από την πλευρά της ότι έχει κάνει αλλαγή στην πλατφόρμα της και έχει περιορίσει την πρόσβαση σε developers διάφορων apps. “Δεν υπάρχει απόδειξη ότι δεδομένα χρηστών από τη Βραζιλία μεταβιβάστηκαν στην Cambridge Analytica”, τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Facebook κατέληξε σε συμβιβασμό, συμφωνώντας να πληρώσει 5 δισ. δολ. στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ως πρόστιμο για την υπόθεση Cambridge Analytica. Το πρόστιμο ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία για ανάλογη υπόθεση.

Σχετικά άρθρα