Πρόστιμο 5 δισ. δολάρια στο Facebook

Και όμως κάποιοι το θεωρούν πολύ μικρό

Χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, πολλές συναντήσεις, πολλές δηλώσεις και πολλές διαβουλεύσεις με ανοιχτές και κλειστές κάμερες για να καταλήξουμε στη σημερινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) για την επιβολή προστίμου – ρεκόρ ύψους $5 δισ. στη Facebook.

Το πρόστιμο αυτό αφορά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το σερβίρισμα διαφημίσεων μέσω των τηλεφωνικών αριθμών που έδιναν οι χρήστες υποτίθεται για την ενίσχυση της ασφάλειας του λογαριασμού τους και το γεγονός ότι το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου της Facebook ήταν ανοικτό εξαρχής χωρίς πρώτα να πάρει την έγκριση του χρήστη.

Εκτός από το χρηματικό πρόστιμο, η FTC αναγκάζει τη Facebook να ενισχύσει τους ελέγχους για την προστασία των δεδομένων των χρηστών, ιδιαίτερα όταν αυτά χρησιμοποιούνται από third-party εταιρείες, διατάσσει την αποστολή αναλυτικών τριμηνιαίων αναφορών με την υπογραφή του CEO, Mark Zuckerberg, και τη σύσταση ξεχωριστού συμβουλίου για τα θέματα ασφαλείας που θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την FTC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο δεν είναι οριστικό, καθότι θα πρέπει να εγκριθεί και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Για την ιστορία να αναφέρουμε, επίσης, ότι ψήφισαν υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης οι 3 Ρεπουμπλικανοί εκπρόσωποι, ενώ την καταψήφισαν οι 2 Δημοκρατικοί εκπρόσωποι. Οι τελευταίοι ψήφισαν αρνητικά διότι θεωρούν πως το πρόστιμο είναι απλά μια “σφαλιαρίτσα στο χέρι” της Facebook και θα έπρεπε να υπάρχουν πιο σοβαρές κυρώσεις τόσο για την εταιρεία, όσο και για συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο Zuckerberg.

Σχετικά άρθρα