Πρόστιμο σε όσους δεν ανακυκλώνουν!

Έως και 500 ευρώ θα είναι η καμπάνα σύμφωνα με νέο νόμο

Βαριές καμπάνες σε δήμους αλλά και σε πολίτες επιφυλάσσει ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να περάσει η χώρα, σε ένα οργανωμένο μοντέλο διαχείρισης ώστε να πάψει να θάβεται το 80% των αστικών απορριμάτων.

Σύμφωνα με το protothema.gr τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Ωστόσο τους δίνει και ισχυρά κίνητρα για να αυξήσουν την ανακύκλωση. Μια σημαντική νέα παράμετρος του νόμου, είναι η σύνδεση του κόστους επεξεργασίας απορριμμάτων, με τις ποσότητες αποβλήτων που ανακυκλώνονται. Αν για παράδειγμα ένας δήμος διαθέσει για επεξεργασία ή ταφή 800 κιλά αντί για ένα τόνο, (έχει πραγματοποιήσει δηλαδή 20% ανακύκλωση), θα πληρώνει ανάλογο κόστος στον φορέα διαχείρισης και κατ΄ επέκταση και οι δημότες θα πληρώσουν 20% λιγότερα δημοτικά τέλη. Ο λόγος είναι ότι πλέον τα δημοτικά τέλη θα είναι συνάρτηση του ποσοστού των αποβλήτων που ανακυκλώνονται και όχι των τετραγωνικών όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Πρόστιμα θα επιβάλλονται και στον παραγωγό συσκευασιών ή διαχειριστή άλλων προϊόντων, ο οποίος δεν δηλώνει τις πραγματικές ποσότητες συσκευασιών και παρεμποδίζει τον έλεγχο. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 1.000.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή τα ατομικά, ο νόμος ορίζει ότι εφόσον έχουν συμπληρώσει δύο έτη λειτουργίας και δεν έχουν πετύχει τους ποσοτικούς στόχους, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. Σιγά μή μού ανακοινώσει εμένα ο δήμος μου τίς ποσότητες πού ανακύκλωσε ώστε νά τόν πιέσω γιά ελάφρυνση δημοτικών τελών.
    Είναι απ’τά μοντέρνα ανέκδοτα.

    1. Και κάπου εκεί έχει χαθεί κάθε κουβέντα για λογικά μέτρα που μπορούν και πρέπει να παρθούν σ αυτή τη χώρα.
      δεν σου δίνω κανένα άδικο στην τοποθέτηση σου, αλλά όταν δεν υπάρχει απολύτως καμία εμπιστοσύνη των πολιτών για την διοίκηση (κεντρική ή αποκεντρωμένη) δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα μέτρο

Comments are closed.