Πρόστιμο στο Facebook;

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας

«Βόμβα» στα «θεμέλια» του Facebook βάζουν οι οικονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες σε έλεγχο που διενήργησαν, διαπίστωσαν σωρεία φορολογικών παραβάσεων και ευρείας κλίμακας φοροαποφυγή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το CNN, με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία στις ΗΠΑ, το πρόστιμο που είναι πιθανό να επιβληθεί στην τεράστια πολυεθνική εταιρεία, θα κυμανθεί από τρία έως και πέντε δισ. δολάρια, προκαλώντας μεγάλο ρήγμα στην εύρυθμη λειτουργία της.

Όπως διαπιστώθηκε, η μητρική εταιρεία επιχείρησε να μεταφέρει τεράστια ποσά στη θυγατρική της, στην Ιρλανδία, προκειμένου να αποφύγει τη φορολόγηση στις ΗΠΑ. Η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και πριν από 20 ημέρες στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσε αγωγή εναντίον του Facebook, υποχρεώνοντας τη διοίκησή του να συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Το ποσό των 3 έως 5 δισ. δολαρίων που είναι πιθανό να επιβληθεί στην εταιρεία, θεωρείται αστρονομικό, ενώ σε αυτό δεν έχουν υπολογιστεί οι τόκοι, καθώς η φοροαποφυγή αφορά χρήσεις παρελθόντων ετών.

Σχετικά άρθρα