Πρωταθλητές στα αντιβιοτικά οι Έλληνες!

Τι αποκαλύπτει σχετική έκθεση για τα φάρμακα

Σε πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών αναδεικνύονται οι Έλληνες, την ώρα που η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την υγεία αναφέρει ότι τα ανθεκτικά βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο 70.000 ατόμων στη χώρα μας έως το 2050.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το 2018, μια και στην Ελλάδα το 38% των λοιμώξεων εμφανίζει από μικρή έως και μεγάλη αντίσταση στα αντιβιοτικά, όταν σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία τα ποσοστά δεν ξεπερνούν το 5%.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά θα προκαλέσει μεγαλύτερη θνησιμότητα στο μέλλον. Μάλιστα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα καταγραφούν 69.774 θάνατοι στη χώρα μας εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών βακτηρίων στα αντιβιοτικά από το 2015 έως το 2050.

Η μεγαλύτερη θνησιμότητα προβλέπεται να υπάρχει στην Ιταλία (18 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους ετησίως) και ακολουθεί η Ελλάδα (σχεδόν 15 θάνατοι ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο), την ίδια ώρα που για την Κύπρο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 7 θανάτους ανά 100.000 άτομα ετησίως. Ο δραματικός ρυθμός αύξησης της αντίστασης των παθογόνων μικροοργανισμών εντοπίζεται ειδικότερα στα αντιβιοτικά «τρίτης γραμμής» (ή, αλλιώς, «τελευταίας καταφυγής»), όπως οι καρβαπενέμες, ενώ ισχυρή αντίσταση υπάρχει πια και στις πολυμιξίνες «με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», όπως τονίζεται στην έκθεση.

topontiki.gr

Σχετικά άρθρα

Σκύλος διαμέλισε πτώμα ηλικιωμένου

Ο 80χρονος δεν είχε δώσει σημεία ζωής τις τελευταίες δέκα ημέρες. Νεκρός εντοπίστηκε την Τετάρτη στο Χαρωπό του νομού Σερρών ένας 80χρονος άντρας ο οποίος δεν είχε δώσει σημεία ζωής τις τελευταίες δέκα ημέρες. Το άψυχο σώμα του ηλικιωμένου, ο οποίος ζούσε μόνος του σε μια μονοκατοικία, βρέθηκε διαμελισμένο και σε κατάσταση σήψης, σε αποθήκη, όταν […]