Πρωθυπουργός κατηγορείται για τη δολοφονία της γυναίκας του

Ο Τόμος Ταμπάνε δέχτηκε την Πέμπτη να εγκαταλείψει «προσεχώς» τα καθήκοντα του

Ο πρωθυπουργός του Λεσότο, Τόμας Ταμπάνε, ο οποίος κατηγορείται από την αστυνομία για τη δολοφονία της πρώτης συζύγου του, πριν από δυόμισι χρόνια, δέχτηκε σήμερα να παραιτηθεί «προσεχώς» από τα καθήκοντά του.

Ο εκπρόσωπός του κόμματός του, της Συνόδου των Μπασότο (ABC), είπε ότι ο 80χρονος πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές ότι θα αποχωρήσει το αξίωμα. Δεν διευκρίνισε το πότε, αλλά θα γίνει «σύντομα», είπε ο Μοντοέλι Μασοέτσα.

Εδώ και πολλές ημέρες, το κόμμα του και η αντιπολίτευση ζητούσαν επίμονα να παραιτηθεί ο Ταμπάνε, λόγω της εμπλοκής του στη δολοφονία της συζύγου του. Η Λιπολέλο Ταμπάνε, 58 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρες τον Ιούνιο του 2017, δύο ημέρες πριν αναλάβει ο σύζυγός της την πρωθυπουργία του μικρού θύλακα της νότιας Αφρικής. Το ζευγάρι είχε ξεκινήσει εκείνη την περίοδο τη διαδικασία διαζυγίου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ένορκη δήλωσή του που διαβιβάστηκε πρόσφατα στις δικαστικές αρχές, ο αρχηγός της αστυνομίας Χολόμο Μολιμπέλι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εμπλέκεται» στον φόνο, βασιζόμενος σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον τοποθετούσαν στο σημείο του εγκλήματος. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά απέλυσε τον Μολιμπέλι, ωστόσο το μέτρο αυτό ανεστάλη μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση από τη δικαιοσύνη.

Το Λεσότο έχει μακρά ιστορία πολιτικής αστάθειας, που κορυφώθηκε με τα στρατιωτικά πραξικοπήματα του 1986 και του 1991. Είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, που πλήττεται από υψηλή ανεργία. Σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους (ποσοστό 23%) είναι φορέας του ιού HIV.

Σχετικά άρθρα

Ανεξάρτητη Καταλονία!

Από την καταμέτρηση προέκυψε ότι το 80% των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι» και στα δύο ερωτήματα: η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο. Η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφτασε το 32,8%. Σημειώνεται ότι στις περιφερειακές εκλογές του 2012 στην επίσημη κάλπη είχε προσέλθει το 69,56%. Υπενθυμίζεται ότι οι […]