Πρόβλεψη – σοκ για την ελληνική οικονομία

Μέσα στο 2016

Οκτώ χρόνια ύφεσης και επτά έτη «παρέα» με τα Μνημόνια η Ελλάδα, και μέχρι στιγμής, κανένα φως στο τούνελ.

Ενδεικτική της προοπτικής για την εθνική οικονομία είναι η ανάλυση του Εκόνομιστ Ιντέλιτζενς Γιούνιτ (Economist Intelligence Unit) για την παγκόσμια οικονομία το 2016.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται φέτος να αυξηθεί κατά 2,7% (+0,2% από το 2015).

Όμως, αυτή η μέτρια προοπτική αντανακλά το γεγονός ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι υποτονική στη ζώνη του ευρώ, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς στο σύνολό της.

Στον πίνακα που δημοσιεύεται παρακάτω, στο αριστερό του μέρος, είναι οι δώδεκα ταχύτερα συρρικνούμενες οικονομίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η πρόβλεψη του έγκυρου περιοδικού για τη χώρα μας προοιωνίζει, για όγδοη συνεχή χρονιά, αρνητική προοπτική.

Επιπλέον, βρισκόμαστε στην ίδια μοίρα με χώρες όπως η Λιβύη, το Μπουρούντι και η κατεστραμμένη, λόγω πολέμου, Συρία.

Βεβαίως, βαθιά οικονομική κρίση διέρχονται εξαγωγικές χώρες, όπως η Βενεζουέλα και η Βραζιλία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατρακύλας των τιμών του πετρελαίου.

Στον αντίποδα, υπάρχουν λίγα «φωτεινά» σημεία.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε κράτη, όπως το Τουρκμενιστάν, επιβραδύνεται, η κατασκευή ενός νέου κλάδου του αγωγού φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Σε αυτή τη διασπορά χρεώνεται και η εμφάνιση στο top-ten των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών, του Λάος, της Καμπότζης και της Μιανμάρ.

Αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζει είναι η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης, και ιδίως η αναζωογόνηση του τομέα του Τουρισμού, εξωτικού αλλά κυρίως κερδοφόρου!

Σχετικά άρθρα