23.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβληματικό το γρήγορο τρένο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;

Ως προβληματικά και ακατάλληλα εμφανίζει τα τρένα ETR 470, τα οποία αναμένεται να δρομολογήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στο ελληνικό δίκτυο πιθανότατα από τον προσεχή Μάρτιο ύστερα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, πανευρωπαϊκή έρευνα του Investigate Europe και της «Εφ.Συν.», η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Στο πλαίσιο της έρευνας μίλησε ο Βάλτερ Φίνκμπονερ, πρώην γραμματέας του Δ.Σ. της Cisalpino AG, της θυγατρικής των ιταλικών και των ελβετικών σιδηροδρόμων που είχε προμηθευτεί τη δεκαετία του 90 τις νέες τότε αμαξοστοιχίες ETR 470 από την Fiat Ferroviaria, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά «μακριά από τα τρένα αυτά». Αναφέρει ως αιτίες την απαιτητική συντήρηση τους, αλλά και το γεγονός ότι διαθέτουν την τεχνολογία «ανάκλισης», η οποία ήδη θεωρείται ξεπερασμένη.

Παράλληλα οι ερευνητές παραθέτουν αναφορά για περιστατικό πυρκαγιάς σε τέτοιο τρένο εντός σήραγγας, ύστερα από το οποίο η ελβετική Ένωση Σιδηροδρομικών ζήτησε τη μόνιμη παρουσία δύο τεχνικών εντός των τρένων αυτών πέραν του μηχανοδηγού καθώς και σε ψηφίσματα, ενώ συνδικαλιστικοί φορείς της Ελβετίας ζητούσαν την απόσυρσή τους λόγω των συχνών περιστατικών βλαβών.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στα τρένα αυτά δεν τοποθετήθηκαν ποτέ εκτοξευτήρες υδρατμών υψηλής πίεσης στην οροφή κάθε βαγονιού που διασχίζει σήραγγες μεγαλύτερες των 500 μέτρων (πρότυπο UNI 11565, που αναθεωρήθηκε το 2016).

Αναφερόμενος στα ζητήματα αυτά, εκπρόσωπος της Ferrovie dello Stato, μητρικής εταιρείας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σημείωσε ότι η συντήρηση των τρένων θα γίνεται στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο νέο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης, με προσωπικό από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Alstom Greece, ενώ για την πυροπροστασία είπε ότι «τα ETR-470 διαθέτουν σύστημα πυροπροστασίας και υπάρχουν πυροσβεστήρες στα τρένα. To πρότυπο UNI11565 είναι ιταλική νομοθεσία. Tα ΕΤR-470 τηρούν την ελληνική νομοθεσία».

Στο θέμα παρενέβη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς ο οποίος επεσήμανε πως τα στοιχεία που είδαν τη φως της δημοσιότητας «προκαλούν ερωτηματικά», και ζητεί απαντήσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα εξής:

Τι προέβλεπε η σύμβαση ανακατασκευής των ETR 470;

Ποιες ενέργειες βελτίωσης έχουν γίνει;

Για ποιον λόγο απέσυρε το νεότερο ETR 485 («ασημένιο βέλος»), που είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΘ του 2018;

Στη δήλωσή του ο κ. Παππάς καλείς επίσης τους κυρίους Μητσοτάκη και Καραμανλή:

Να διασφαλίσουν την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.

Να λάβουν κάθε μέτρο συμμόρφωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με βάση τη νομοθεσία και τις συμφωνίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικής εταιρείας.

Να απαντήσουν για ποιο λόγο αποδέχθηκαν την αλλαγή του «ασημένιου βέλους» με το «λευκό».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα