“Ψέμματα ότι καταρρέουν οι τράπεζες”

Όσα είπε ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Να καθησυχάσει τη Βουλή, αλλά και τους επενδυτές, για τη χθεσινή εικόνα των τραπεζών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά ενδεχομένως και να προλάβει χειρότερες εξελίξεις, επιχείρησε ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο περιθώριο συζήτησης νομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση», αλλά αναγνώρισε πως «έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους», λόγω του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

«Να μην λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν. Δεν είναι σωστό, αλλά δεν είναι πως δεν είναι σωστό, δεν είναι και αλήθεια και αυτό είναι το πιο σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως υπάρχουν συγκεκριμένα θετικά στοιχεία που αφορούν τα τραπεζικά ιδρύματα, αναφέροντας την επαρκή του ανακεφαλαιοποίηση, την σταδιακή απεξάρτησή τους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ELA, (οι δύο έχουν ήδη απογαλακτιστεί και μέχρι τα Χριστούγεννα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δύο), την επιτυχία των stress test αλλά και την επιστροφή καταθέσεων.

«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα. Αυτά πρέπει να κοιτάνε όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα αλλά οι επενδυτές που θέλουν να βγάλουν χρήματα μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά, σε μια δήλωση όμως που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για την χθεσινή βουτιά του χρηματιστηρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως ο αγώνας για την μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να συνεχιστεί, σημειώνοντας πως υπάρχουν οι θεσμοί που μπορούν γρήγορα, ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως η Ένωση Τραπεζών, το ΤΧΣ, τα υπουργεία. «Αν πχ δεν δουλεύει ο εξωδικαστικός πως ξεμπλοκάρεται! Η κυβέρνηση έχει αυτή την επίβλεψη και συναινετικά όλοι μαζί πιστεύουμε ότι η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη», είπε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας (ήταν από τους πρώτους υπουργούς που είχε καταπιαστεί με τα κόκκινα δάνεια), κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως καλούσε για χρόνια τους πολίτες να μη συμμετάσχουν στο εξωδικαστικό συμβιβασμό, δημιουργώντας προσδοκίες πως θα φέρει καλύτερη ρύθμιση. Ωστόσο, όπως εκτίμησε, για δύο ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση έμεινε αμήχανη απέναντι στο πρόβλημα, ακύρωσε το προηγούμενο πλαίσιο και ότι με τα νομοθετήματα που πέρασε δεν καταφέρατε τίποτα αξιόλογο. «Αντιμετωπίζουμε κρίση στον τραπεζικό τομέα που θέτει σε συνολική διακινδύνευση την οικονομία μιας χώρας», είπε.

Πηγή: newpost

Σχετικά άρθρα