20.6 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οπαδική βία (videos)

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την αποτροπή και αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Το απόγευμα, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία μαζί με την υπουργική τροπολογία που αφορά την εκκίνηση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού για το 2024 καθώς και οι διατάξεις που αφορούν στις ρυθμίσεις για το αγροτικό ρεύμα στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Χθες, Τετάρτη (31/1) στην Ολομέλεια προσήλθαν και τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου νόμου αλλά και επί της τροπολογίας οι πρόεδροι των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης ενώ παρέμβαση έκανε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Συνολικά εγράφησαν για να μιλήσουν 35 βουλευτές εκ των οποίων χθες τοποθετήθηκαν 29 βουλευτές καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Επί του σχεδίου νόμου τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης, σε νομοθετικές βελτιώσεις- προσθήκες που κατέθεσε κατά την β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή, προβλέπεται ότι από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 ανοίγουν για τους φιλάθλους και πάλι τα γήπεδα. Ημέρα όπου η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας θα έχει και τις νέες αρμοδιότητες για την εισήγηση και επιβολή των αυστηρών διοικητικών κυρώσεων στα γήπεδα όπου σημειώνονται φαινόμενα οπαδικής βίας.

Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθεται σε ισχύει η λειτουργία των νέων καμερών εποπτείας σε όλα τα γήπεδα της Super League και του μπάσκετ.

Από τnν Τρίτη 9 Απριλίου 2024 θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα της πλατφόρμας ταυτοποίησης μέσω κινητού τηλεφώνου των κατόχων αθλητικών εισιτηρίων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο.

 

Επίσης, με προσθήκη, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο η ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας από την Εθνική Επιτροπή Συντονισμού που συστήνεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πλαίσιο της συμφωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφη στο Σαιν Ντενί (Saint-Denis) της Γαλλίας.

Τι έγινε χθες στη Βουλή

Τη θετική στάση των κομμάτων, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους, για τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου της οπαδικής βίας, χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κατά την αρχική του τοποθέτηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

«Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, απόλυτα και τη FIFA και την UEFA» είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια, που είναι δικαίωμα του κράτους.

«Σεβόμαστε απόλυτα την ΕΠΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά είναι δικαίωμα της χώρας μας να διασφαλίζει υπέρ των πολιτών την ασφάλειά τους και το κάνουμε με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα με τη ΔΕΑΒ, χωρίς να παρεμβαίνουμε στα πρωταθλήματα. Δεν μειώνουμε βαθμολογίες, δεν ακυρώνουμε καμία ομάδα, απλά είναι δικαίωμά μας για την ασφάλεια των πολιτών να κλείνουμε ένα γήπεδο για φιλάθλους, εφόσον διαπιστώνεται παραβατική συμπεριφορά».

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι από τη συζήτηση του νομοσχεδίου προκύπτει ότι όλα τα κόμματα «συμφωνούν στις γενικές γραμμές», προσθέτοντας ότι κανένα κόμμα, ακόμα και αυτά που θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου, «δεν διαφώνησε με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

«Πράγματι, αργήσαμε να υλοποιήσουμε πράγματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες», είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν θεσπίζονται άλλες ποινικές κυρώσεις καθώς «στο πεδίο αυτό έχουμε φτάσει στην οροφή».

«Ξέρουμε ότι στα γήπεδα δεν εκδηλώνεται η βία, αλλά εκκολάπτεται σε αυτά, για αυτό φροντίζουμε με τις κάμερες και την ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας, για να κλείσουμε ένα κενό που υπήρχε».

Σ. Φάμελλος: «Ο,τι έχετε πει, δεν το έχετε κάνει»

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της οπαδικής βίας» και έκανε λόγο για «ασυνέπεια της κυβέρνησης μεταξύ λόγων και εφαρμογής της νομοθεσίας» ύστερα από αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά. «Ο,τι έχετε πει ως κυβέρνηση για την οπαδική βία δεν το έχετε κάνει. Αντίθετα το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο. Είναι ασυνεπές και υποκριτικό».

 

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνηγορεί με τα μέτρα πρόληψης, για πολλά από τα οποία έλαβε μέρος στην επεξεργασία, δεν θα υπερψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο. «Δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη της δικής σας ανεπάρκειας (…) Δεν θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, θα σας ελέγξουμε γιατί είμαστε σίγουροι ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν χωρίς να έχετε πάρει μέτρα».

«Ούτε θα υπερψηφίσουμε ούτε θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, θα πάμε στα επιμέρους. Θα ψηφίσουμε τα θετικά, θα καταψηφίσουμε τα αρνητικά», κατέληξε.

Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει την οπαδική βία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά έσπευσε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το κλείσιμο των γηπέδων τον Δεκέμβριο, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακούς χειρισμούς «χωρίς ουσία» ύστερα από επεισόδια.

«Στις 11 Δεκεμβρίου, μετά τα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκλεινε τα γήπεδα, μία απόφαση που εμείς και τότε είχαμε αποδοκιμάσει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Μια απόφαση χωρίς ουσία. Και μάλιστα δεσμευτήκατε τότε ότι αυτά θα ανοίξουν μόνο αφότου ελεγχθεί ότι εφαρμόστηκε μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων οι κάμερες και το σύστημα ελέγχου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σπεύδοντας να επισημάνει ότι στην αρχή της εβδομάδας ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε ότι τα γήπεδα θα ξανανοίξουν για τους φιλάθλους στις 12 Φεβρουαρίου, χωρίς κάμερες και χωρίς σύστημα ταυτοποίησης, που θα εγκατασταθούν από τις αρχές Μαρτίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης» για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. «Ανακυκλώνετε τα μέτρα που προβλέπονται ήδη», σημείωσε και επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν έχει την πολιτική βούληση να διευθετήσει το πρόβλημα. «Το υπάρχον πλαίσιο είναι αυστηρό. Να απαντήσετε γιατί δεν το εφαρμόζετε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλόγισε ευθύνες και ζήτησε εξηγήσεις γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν ανέκοψαν την πορεία των Κροατών χούλιγκαν, οι οποίοι συμμετείχαν στα επεισόδια με αποτέλεσμα τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη. Αναφέρθηκε και στα επεισόδια στου Ρέντη, τον περασμένο Δεκέμβριο, που οδήγησαν στο θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

«Εσείς δεν κάνατε τίποτα. Τι σας εμπόδιζε να τους σταματήσετε; Εφταιγε το νομοθετικό πλαίσιο; Ή ότι μετά 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. ο κ. Οικονόμου παρέλαβε καμένη γη στην αστυνομία, όπως σχεδόν δήλωσε ο διάδοχός του κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας την ανάγκη για ένα “restart;”»

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «βασική αδυναμία» του νομοσχεδίου είναι ότι «δεν αγγίζει καθόλου το ζήτημα της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και ιδίως στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μια διαφθορά που τροφοδοτείται από ισχυρά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, αλλά η κυβέρνηση προτιμά να κάνει τον τροχονόμο, παρά να βάλει κανόνες».

Αναφέρθηκε δε στους φακέλους που διαβίβασε η UEFA στη Βουλή για 23 ύποπτα παιχνίδια.

Δ. Κουτσούμπας: Αποκλείεται ο αθλητισμός από τη λύση

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την οπαδική βία, επισήμανε ότι «για άλλη μια φορά, μιλάμε για ένα αθλητικό νομοσχέδιο που αποκλείει τον αθλητισμό από τη λύση του προβλήματος και ασχολείται μόνο με την καταστολή».

«Οπως, άλλωστε και τα περισσότερα νομοσχέδια για τη λεγόμενη οπαδική βiα, ήθελαν το κράτος να παρεμβαίνει, ως ρυθμιστής του ανταγωνισμού των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, κάθε φορά που η δυσωδία από τον τζόγο, τα “στημένα”, τη διαφθορά, τη βία των οπαδικών στρατών, ξεχείλιζε», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.

Κατά τον γ.γ. του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση «αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στον χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές».

«Στην Ελλάδα, σε σύνολο περίπου 3.000 ποδοσφαιρικών σωματείων, τα επαγγελματικά σωματεία είναι περίπου 50. Και όλες οι κυβερνήσεις, υποκλίνονται σε αυτά και στους μεγάλους επιχειρηματίες».

Κατά τον ίδιο «καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους “οπαδικούς στρατούς”, ακόμα και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό που, κατά τ’ άλλα, θα έπρεπε να προστατεύει τους αθλητικούς χώρους.

Και αυτό το νήμα είναι που ασκεί πολιτική πίεση σε βουλευτές, σε κυβερνήσεις, αξιοποιώντας ως δεξαμενή ψήφων τους οπαδούς μιας ομάδας. Αυτό το νήμα είναι που αξιοποιεί επεισόδια και μέτρα για να συσπειρώνει “οπαδικούς στρατούς” γιατί όχι να στέλνει και ορισμένους φυλακή, να κλείνουν τα γήπεδα, να τιμωρούνται και ομάδες, για να φαίνεται ότι το σύστημα μπορεί, δήθεν με την “αυτοκάθαρση” να ξαναπαίρνει μπροστά, να κάνει “restart”».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα