Πυρά CIA κατά WikiLeaks

Για τις διαρροές εγγράφων

Η CIA κατηγορεί τον ιστότοπο WikiLeaks ότι βοηθά τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών με τη διαρροή που αποκαλύπτει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών για να μετατρέψει συσκευές όπως το iPhone της Apple ή τηλεοράσεις Samsung σε εργαλεία κατασκοπείας.

«Το αμερικανικό κοινό θα πρέπει να ανησυχεί για κάθε πληροφορία που δημοσιοποιεί το WikiLeaks που έχει ως στόχο να αλλοιώσει τις ικανότητες της κοινότητας των Πληροφοριών να προστατεύσει την Αμερική από την τρομοκρατία και τους αντιπάλους της», δήλωσε η εκπρόσωπος της CIA Χέδερ Φριτς Χόρνιακ.

Σύμφωνα με την Washington Post, το FBI προετοιμάζεται για μεγάλη καταδίωξη των υπευθύνων για τις διαρροές, ώστε να εξακριβωθεί με ποιον τρόπο το WikiLeaks απέκτησε αυτές τις πληροφορίες.

Τα έγγραφα, την αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιώσει η CIA , περιγράφουν περισσότερα από χίλια προγράμματα κακόβουλου λογισμικού (ιούς, άλογα της Τροίας…) που επιτρέπουν τον έλεγχο επί ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphones ή οι τηλεοράσεις με πρόσβαση στο Ιντερνετ, έως και αυτοκίνητα, για την παρακολούθηση των χρηστών τους.

Η υπόθεση θέτει εκ νέου τις αμερικανικές αρχές σε σύγκρουση με τον τεχνολογικό τομέα, με τον οποίο οι σχέσεις είχαν και πάλι ενταθεί μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013 για τους τρόπους με τους οποίους η National Security Agency εξασφάλιζε πρόσβαση στους servers των Google, Microsoft και Apple.

Στο πλαίσιο της βεντέτας με την Ουάσινγκτον, η Apple αρνήθηκε να βοηθήσει την έρευνα ξεμπλοκάροντας το iPhone ενός από τους δράστες της επίθεσης του Σαν Μπερναρντίνο τον Δεκέμβριο 2015.

Οι νέες διαρροές δείχνουν ότι τα σημαντικά κενά ασφαλείας παραμένουν.
Η Apple διαβεβαιώνει ότι «πολλά» από τα κενά ασφαλείας στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS του iPhone και του iPad έχουν αντιμετωπισθεί.

Σε επείγον μήνυμά της, η εταιρεία υπενθυμίζει ότι ζητεί επιμόνως και συστηματικά από τους χρήστες να κατεβάζουν τις νέες εκδόσεις του iOS, που διορθώνουν τα κενά ασφαλείας των προηγούμενων.

Η εκπρόσωπος της Google Χέδερ Αντκινς δήλωσε επίσης ότι οι ανανεώσεις των μέτρων ασφαλείας προστατεύουν τους χρήστες τόσο του Chrome όσο και του Android. «Συνεχίζουμε τις αναλύσεις και θα εφαρμόσουμε όλα τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η Samsung ανακοίνωσε ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών της και της ασφάλειας των συσκευών αποτελεί προτεραιότητα, ενώ η Microsoft ανακοίνωσε ότι είναι εις γνώσιν των αποκαλύψεων και τις εξετάζει.

Οι ειδικοί του τομέα της ασφάλειας δηλώνουν ότι οι διαστάσεις των αποκαλύψεων δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Σνόουντεν, κυρίως διότι οι μέθοδοι που περιγράφονται αφορούν στοχευμένες παρακολουθήσεις και όχι μαζική κατασκοπεία.
«Ο Σνόουντεν είχε αποκαλύψει πώς η NSA παρακολουθούσε όλους του Αμερικανούς. Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο στα έγγραφα για την CIA», δηλώνει ο Ρόμπερτ Γκράχαμ , ερευνητής της Errata Security.

«Ολα αυτά είναι νόμιμα εργαλεία κατασκοπείας, αν υποθέσουμε ότι το να κατασκοπεύει κανείς ξένους αντιπάλους είναι νόμιμο», συνεχίζει, καθώς η πλειοψηφία των μεθόδων της CIA συνίσταται απλώς στο «να σας καταφέρουν να εγκαταστήσετε το δικό τους λογισμικό».

«Αυτό ακριβώς περιμένει κανείς από την CIA να κάνει στον κυβερνοχώρο», επιβεβαιώνει ο Μπρους Σνέιερ, διευθυντής τεχνολογίας της IBM Resilient.

Η εκπρόσωπος της CIA τόνισε ότι η υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις παρακολούθησης στις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι «δεν το κάνει».

Αλλά υπενθύμισε επίσης ότι «αποτελεί υποχρέωση της CIA να είναι καινοτόμα, στην αιχμή της τεχνολογικής προόδου και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της χώρας απέναντι στους εχθρούς μας στο εξωτερικό».

Σχετικά άρθρα