«Πυρά» Ερντογάν και στο Μαξίμου

Tι ανέφεραν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην κοινή Συνέντευξη Τύπου

«Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και διερευνητικές συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα» αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τις συζητήσεις της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες να τις εντοπίσουμε να αρουμε και παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για Αιγαίο ένταση εγώ τόνισα ότι πρέπει να τερματιστεί» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε: «Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για ΜΟΕ αλλά και διερευνητικές συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα».

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να διευρύνουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας στη βάση του αλληλοσεβασμού και χωρίς εξάρσεις.
«Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως υπάρχει ανάγκη» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα δημιουργίας σχέσεων μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί» και πως αυτές «αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας». «Εν έτει 2017 επικρέμεται πάνω από τις χώρες μας ο κίνδυνος του casus belli» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «παράλληλα με τον κ.πρόεδρο τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

«Η συμφωνία» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο deal Τουρκίας-ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες «έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και το κυριότερο έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των θανάτων στη θάλασσά μας». «Οι λαοί μας δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπισμού» συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

«Τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως μίας στρατηγικής σημασίας ευρωπαϊκή επιλογή για λόγους αμοιβαίου οφέλους. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που κοιτά και θα κοιτάει στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μια Τουρκία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «που μετά την αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος ελπίζω να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Για έκδοση πραξικοπηματιών: Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές

«Τόνισα ότι βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της δημοκρατικής διαδικασίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8+2 πραξικοπηματίες αξιωματικοί.

«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες, όμως είναι μια χώρα δικαίου όπου βασική αρχή είναι η διάκριση των εξουσιών, συνεπώς οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές απ’ όλους μας» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία. Αν δεν το κάνουμε θα είναι σε βάρος των λαών μας,των χωρών μας, των ελληνοτουρκικών αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η επίσκεψή σας εδώ μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» έκλεισε την αρχική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.

Ερντογάν: Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για έκδοση των 10 πραξικοπηματιών

«Είμαι ευτυχέστατος γι αυτή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ μετά από 65 χρόνια. Ο χώρος μου είναι οικείος,έχω έρθει εδώ ως πρωθυπουργός,αλλά είναιη πρώτη φορά που έρχομαι εδώ ως πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην αρχική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Βεβαίως τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντικά και θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνεστήθη επί δικής μου θητείας και φέτος ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η πέμπτη συνάντηση» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για έκδοση των 10 πραξικοπηματιών αξιωματικών» είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα που επαναλαμβάνει εμμονικά για την παράδοση στην Άγκυρα των 8+2 στρατιωτικών που πιστεύει ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του με αποστολή να τον εξοντώσουν.

«Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, η οποία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Ελπίζω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, προσπαθώντας να διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως δημοκρατικό κράτος.

Όσο για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Εμείς λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ μέσο όρο, ενώ στη Δυτική Θράκη μόλις και μετά βίας φτάνει στα 2.000 ευρώ […] Υπάρχει και το θέμα της μουφτείας. Εγώ εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου, τους πρωθυπουργούς, τους υπουργούς, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε ως προς το να αλλάξουμε αυτή τη Συνθήκη, αλλά δεν παίρνω καμία απάντηση. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας» υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης, όμως νομίζω ότι στη Δυτική Θράκη υπάρχει πρόβλημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων και για το γεγονός ότι οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν τελεσφορήσει. «Στο Νταβός» είπε, «όταν ήταν πρωθυπουργός ο Καραμανλής, τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει την τελευταία στιγμή από τις διαπραγματεύσεις. Εγώ είπα ότι δεν έπρεπε να φύγουν και έπρεπε να υπογράψουμε συμφωνία».

«Στο Νταβός οι Ελληνοκύπριοι μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού, όμως δεν έγινε έτσι. Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, πάλι οι Ελληνοκύπριοι ήταν που είχαν αποχωρήσει» προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Συζητήσαμε τα θέματα του Αιγαίου. Με συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα ίσως, αλλά πρέπει να λυθούν.και μπορούν να λυθούν μέσα από διαπραγματευτικές συνομιλίες. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με τις πραγματικότητες της νήσου».

Για το προσφυγικό, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατ. πρόσφυγες και οι επενδύσεις που έχει κάνει από τον προϋπολογισμό της φτάνουν τα 30 δισ. δολάρια. «Τι μας δίνει η ΕΕ; 850 εκατ., τα οποία δίνονται στην Ερυθρά Ημισέληνο, όχι σε εμάς. Τι έχει δώσει μέχρι τώρα η ΕΕ; Αυτά τα 850 εκατ. ευρώ» σχολίασε.

Για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «έκαναν κάποιες ανακοινώσεις στη συνέχεια κάποιων πιέσεων για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ».

«Θα ήθελα τώρα να καταλήξω ευχαριστώντας γι’ αυτήν την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία. Να ευχηθώ να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κρατών» κατέληξε.
Τσίπρας: Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο Ερντογάν δεν ζητάει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν άνοιξε με ειλικρίνεια όλη την ατζέντα των συζητήσεων και είναι θεμιτό αυτό, γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δύο φίλες χώρες πρέπει να συνομιλούν και όπου συμφωνούν και όπου διαφωνούν».

«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν ζητάει την αναθεώρηση» είπε ο πρωθυπουργός, «καλύπτοντας» τον Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Διότι ακόμη και να τη ζήταγε, θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε την Ιαπωνία και άλλες εννέα χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

«Κατάλαβα επίσης -και πρέπει να το επισημάνω- ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων μας» είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης, το στοιχείο που θα μας φέρει πιο κοντά και όχι το στοιχείο που θα μας απομακρύνει».

«Συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα για το βιοτικό επίπεδο, την αναβάθμιση των συνθηκών. Όμως, αυτά τα θέματα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά δική μας υποχρέωση, όπου εκεί θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας -γιατί πρέπει να το υλοποιήσουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο: «Είμαι 43 ετών, κάθε φορά υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, αγαπητέ μου φίλε, ότι πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή».

Ακόμη, συμπλήρωσε: «Εμείς ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε εδώ στο Φετιχέ τζαμί να κάνουμε μια λειτουργία ορθόδοξη».

Για την απόφαση Τραμπ, τόνισε ότι «δεν συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης σε μια περιοχή εύθραυστη».

Ο κ. Ερντογάν επανήλθε, με αφορμή ερώτηση, λέγοντας ότι «στη Δυτική Θράκη, το ζήτημα αν ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος ή εκλεγμένος συνιστά ανοιχτή πληγή και είμαι βέβαιος ότι ο κ. πρωθυπουργός θα το λύσει».

«Αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της χώρας, δεν διαφωνούμε, αλλά, αν μας δίνεται η άδεια, προφανώς και μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας, διότι εμείς εμπιστευόμαστε την γειτονική μας χώρα και γι’ αυτό δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για το εσωτερικό της δίκαιο» προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

«Όσον αφορά στο ζήτημα των θρησκειών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί και από τεχνική άποψη, σε συνεργασία των υπουργείων μας» σημείωσε.

«Τα βήματα που θα καταβάλλουμε, ειδικά στο Κυπριακό ζήτημα, θα είναι προς την ανεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Προφανώς ο κ. Τσίπρας, λόγω του νεαρού της ηλικίας του , εξανίσταται για τη διαιώνιση αυτού του προβλήματος, ενώ εγώ βλέπω, αναζητώντας τη λύση, ότι η πείρα που αποκόμισα με την ενασχόληση με αυτό το ζήτημα είναι πολύτιμη. Μπορώ με μεγάλη άνεση να παρέχω τις σχετικές πληροφορίες, τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να φτάσουμε ταχύτερα στη διευθέτηση αυτού του προβλήματος» τόνισε.

Και συνέχισε: «Λέγεται ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό στην Κύπρο, όπως άλλωστε και η Ελλάδα. Αν είχε εφαρμοστεί δεόντως το σχέδιο Ανάν, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο, όμως. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε σε αυτό το σημείο
πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε, εργαζόμενοι από κοινού, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του ζητήματος».

Σε ερώτηση για τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είναι ένα ζήτημα που χειρίζεται η ΕΕ. Η Ελλάδα, ως χώρα της ΕΕ, ως κράτος δικαίου, έχει διακριτές εξουσίες. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, ως ένας λαός που έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την κατάλυση της Δημοκρατίας στη σύγχρονη ιστορία, δεν μπορεί παρά να στηρίζει τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετος με τις απόπειρες κατάλυσης της Δημοκρατίας και να είναι αντίθετος και να μην έχει ανοιχτές τις πόρτες σε πραξικοπηματίες».

«Αυτό το οποίο μπορώ εγώ να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου και η ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μια δίκαιη δίκη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Nα δεις πόσο οικείος είναι σε μας ο χώρος της Κωνσταντινούπολης του Πέρα Κλούμπ, της Σμύρνης, του Πόντου, της Καππαδοκίας και των Μικρασιατικών παραλίων γενικότερα Νταγύπα Ερντουγάν…

Comments are closed.