Πύρινη κόλαση σε Εύβοια και Ηλεία

Ολονύχτια είναι η μάχη με τις φλόγες

Μισθωμένα μηχανήματα ξεκίνησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα να φτιάχνουν μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη για να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας που είναι ορατή και από τη Σκιάθο (φωτογραφία) και τη Σκόπελο – Τεράστιο το θερμικό φορτίο του βόρειου μετώπου – Αδύνατη η προσέγγιση στις κεντρικές εστίες της – Σε ετοιμότητα το Λιμενικό, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και τουριστικά σκάφη για τη μεταφορά πολιτών στα Βασιλικά

Άλλη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στη Βόρεια Εύβοια, όπου το πύρινο μέτωπο κατακαίει μια τεράστια έκταση πολλών χιλιομέτρων. Η εικόνα της αποκάλυψης με την βιβλική καταστροφή που συντελείται στη Βόρεια Εύβοια είναι ορατή ακόμα και από τη Σκιάθο (φωτ. άρθρου) και τη Σκόπελο.

Η μάχη στην Εύβοια κατά τη διάρκεια της νύχτας θα δοθεί με πολύ μεγάλη ένταση και με όλες τις δυνάμεις τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Όπως είπε, η πυρκαγιά στην Εύβοια έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, ένα στο νότιο τμήμα της όπου η κατάσταση είναι σταθερή και προσπαθούν να τη βελτιώσουν διαρκώς, και ένα στο βόρειο τμήμα της, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Νωρίτερα, στο βόρειο- και σοβαρότερο- μέτωπο της πυρκαγιάς, οι πύρινες φλόγες μπήκαν στη Μονοκαρυά, το Κυπαρίσσι και τα γύρω χωριά. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου επικρατούσε άπνοια στην περιοχή, ωστόσο αυτό επ΄ ουδενί δεν προκαλούσε εφησυχασμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Εύβοια είναι τεράστιο και το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την προσέγγιση σε κεντρικές εστίες της.

Στην περιοχή πέφτει συνεχώς “βροχή από στάχτες” και το μέτωπό της βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα από την Ιστιαία. Το γεγονός αυτό δίνει τον χρόνο για τη δημιουργία ενός αναχώματος προκειμένου να σταματήσει η πορεία της.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιώργος Κοντζιάς μίλησε μάλιστα για την τελευταία γραμμή άμυνας της Ιστιαίας και όπως έκανε γνωστό μισθωμένα μηχανήματα θα εργάζονται όλη τη νύχτα για τη δημιουργία της αντιπυρικής ζώνης 5 χιλιόμετρα έξω από την Ιστιαία.

Ο κ. Κοντζιάς ανέφερε ότι στις φλόγες παραδόθηκαν και τα Βασιλικά, όπου το μέτωπο έφτασε έως τη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν καεί προς το παρόν σπίτια.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 20 κατοικίες από τις περίπου 150 έχουν καεί στο χωριό της Κοκκινομηλιάς.

Οι φόβοι για το νότιο μέτωπο

Βασικός στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΪ μίλησε για δύο τεράστια πύρινα μέτωπα που απειλούν την Εύβοια.

Το πρώτο που κινείται προς το βορρά απειλεί τους οικισμούς Βουτάς, Μονοκαρυές και Βασιλικά και το δεύτερο, το νότιο μέτωπο, κινείται στα όρια του δήμου Μαντουδίου – Αγίας Αννας.

Αν δεν ελεγχθεί άμεσα θα συναντήσει μια κατάφυτη περιοχή και θα καταλήξει στα Πολιτικά της Χαλκίδας ανέφερε.

Ο κ. Σπανός εκτίμησε ότι οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες καθώς όπως είπε έχουν καεί ολοσχερώς πάνω από 250 κατοικίες!

Έφτασε στα Βασιλικά η φωτιά

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και τις συνεχεις ρίψεις νερού από ελικόπτερο Έρικσον το πύρινο μέτωπο πέρασε μέσα στον οικισμό των Βασιλικών και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Δραματική είναι η κατάσταση αι στο Κυπαρίσσι Ιστιαίας. Η φωτιά μπήκε μέσα στο χωρίο το οποίο έχει εκκενωθεί και έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα.

Ένα άλλο μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά.

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Οι φλόγες κύκλωσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Δραματικές ήταν οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Σχετικά άρθρα