Ρεκόρ 20ετιας από Ζέρβα!

Σαρωτική η νίκη του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης

Με ποσοστό πάνω από 66%, το µεγαλύτερο που έχει πάρει υποψήφιος στον β’ γύρο των εκλογών την τελευταία εικοσαετία, αναδείχθηκε ο 61ος δήµαρχος της πόλης

Με ένα σαρωτικό ποσοστό πάνω από 66%, το µεγαλύτερο που έχει πάρει υποψήφιος στον β’ γύρο των εκλογών την τελευταία εικοσαετία στη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκοψε πρώτος το νήµα της εκλογικής κούρσας και αναδείχθηκε ο 61ος δήµαρχος της πόλης.

Το αποτέλεσµα προκάλεσε έκρηξη χαράς στον Κωνσταντίνο Ζέρβα και στο επιτελείο του και παγωµάρα και σοκ στον Νίκο Ταχιάο και τον κοµµατικό µηχανισµό της ΝΔ που στήριξε µε «νύχια και µε δόντια» τον επίσηµο υποψήφιό του.

Οπως αποδείχτηκε στην κάλπη, τίποτε δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει τη δυναµική του ανεξάρτητου Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος είναι δηµοτικός σύµβουλος εκλεγµένος µε την Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη αλλά στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 έθεσε και υποψηφιότητα µε τη Ν∆. Ο κ. Ζέρβας, αν και στον πρώτο γύρο των εκλογών πήρε ποσοστό 14,93% και ήρθε δεύτερος πίσω από τον Νίκο Ταχιάο που συγκέντρωσε 22,40%, στον δεύτερο γύρο σάρωσε τις ψήφους όλων των υπόλοιπων υποψηφίων.

Στον πρώτο γύρο των δηµοτικών εκλογών ο τρίτος Γιώργος Ορφανός πήρε 14,52% και 17.916 ψήφους και η Κατερίνα Νοτοπούλου 13,51 % και 16.666 ψήφους. Την ανοιχτή στήριξή τους είχαν εκφράσει ο Π. Λεκάκης (2,59% και 3.192 ψήφοι), ο Γ. Κυριζίδης (2,58% και 3.178 ψήφοι) και ο Χ. Αηδονόπουλος (2,45% και 3.022 ψήφοι). Ο Σπύρος Βούγιας, στην παράταξη του οποίου µετείχαν και στελέχη της Πρωτοβουλίας τα οποία θήτευσαν στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο µαζί µε τον κ. Ζέρβα, πήρε ποσοστό 7,05% και 8.691 ψήφους. Οπως αποδείχτηκε στην κάλπη, ο κ. Ζέρβας είχε µια πολύ µεγαλύτερη «δεξαµενή» ψηφοφόρων από την οποία τελικά µπόρεσε να αντλήσει ψήφους.

«Κέρδισε η πόλη»
«Σήµερα νίκησε η Θεσσαλονίκη. Αυτή η νίκη ανήκει σ΄ όλους τους Θεσσαλονικείς ότι κι αν επέλεξαν. Θα είµαι ο δήµαρχος που όλοι επιθυµούν. Θα είµαι ο δήµαρχος που θα κάνει τη δουλειά. Σήµερα η πόλη κέρδισε» είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Απογοητευµένος ο κ. Ταχιάος λίγα λεπτά µετά την ανακοίνωση του exit poll και πριν από την ανακοίνωση των επίσηµων αποτελεσµάτων έσπευσε στο εκλογικό του κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

«Ακουσα το πρωί τον κ. Ζέρβα να λέει ότι είναι µια µέρα γιορτής. Συµφωνώ µαζί του και τον συγχαίρω. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που µου έµαθαν και να κερδίζω και να χάνω. Αναλαµβάνω τις ευθύνες µου και συγχαίρω τον νέο δήµαρχο. Επέλεξα να κάνω έναν αγώνα βασισµένο στην αξιοπρέπεια. ∆εν επιδοθήκαµε στα fake news και σε χτυπήµατα κάτω από τη µέση. Θα είµαστε η µεγαλύτερη παράταξη στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Είµαι στη διάθεση καθένα για το καλό της πόλης. Ευχαριστώ τους εθελοντές µας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που µε επέλεξε. Εχω ήσυχη τη συνείδησή µου. Θα είµαι εδώ για τη Θεσσαλονίκη» είπε φανερά πικραµένος. Τα µηνύµατα πάντως για την εκλογική συντριβή είχαν φτάσει στο επιτελείο του µία µέρα νωρίτερα και ο κ. Ταχιάος έκανε µια ηττοπαθή ανάρτηση στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης µε τίτλο: «Κι αν χάσω, τι;».

Το σοκ ήταν ακόµα µεγαλύτερο στο εκλογικό του επιτελείο. Παρών στο εκλογικό κέντρο του κ. Ταχιάου ήταν και ο πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και πρώην βουλευτής Τάσος Σπηλιόπουλος, ο οποίος αποσβολωµένος έβλεπε τα αποτελέσµατα στη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί. Η ανάλυση των αποτελεσµάτων δείχνει πως ο κ. Ταχιάος δεν µπόρεσε να συσπειρώσει την εκλογική δύναµη του κόµµατος γύρω από την υποψηφιότητά του.

Χαµηλή συσπείρωση οπως φάνηκε καθαρά, στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Ζέρβας στηρίχθηκε από το µεγαλύτερο µέρος των πολιτών οι οποίοι στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους υπόλοιπους υποψηφίους, ενώ αντίθετα ο κ. Ταχιάος δεν κατάφερε να πάρει ούτε όλες τις «γαλάζιες» ψήφους της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις ευρωεκλογές στον Δήµο Θεσσαλονίκης η Ν∆ πήρε ποσοστό 35,74% και 46.968 ψήφους, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας που είναι κορυφαίο στέλεχος της Ν∆ πήρε στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης (για τις περιφερειακές εκλογές) 58,01% και 71.358 ψήφους. Το ποσοστό τού περίπου 33% που πήρε ο κ. Ταχιάος στον δεύτερο γύρο των δηµοτικών εκλογών στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης είναι το χειρότερο ποσοστό της Ν∆ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014 η Ν∆ είχε δώσει το χρίσµα για τη διεκδίκηση του δήµου απέναντι στον πανίσχυρο τότε Γιάννη Μπουτάρη στον βουλευτή Σταύρο Καλαφάτη, κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή και µε την τοπική οργάνωση σχεδόν διχασµένη.

Ο κ. Καλαφάτης κατάφερε τότε, χάρη στη µεθοδική δουλειά που έκανε γειτονιά γειτονιά σε όλη την πόλη, να πάει την εκλογή στον δεύτερο γύρο, όπου πήρε ποσοστό 41,89% και 50.542 ψήφους! Το 2010, στην πιο αµφίρροπη µάχη που δόθηκε για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος της Ν∆ Κώστας Γκιουλέκας πήρε ποσοστό 49,83% και έχασε για περίπου 300 ψήφους από τον Γιάννη Μπουτάρη που πήρε 50,17%.

Και βέβαια καµιά σχέση των επιδόσεων του κ. Ταχιάου µε τα εκλογικά ποσοστά του πρώην δηµάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος το 2006 στον δεύτερο γύρο των εκλογών απέναντι στην υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου είχε πάρει 52,62% ενώ το 2002 είχε βγει από την πρώτη Κυριακή µε ποσοστό 54,18%.

Σχετικά άρθρα