Ρεβεγιόν και Θεοφάνεια οδηγούν σε νέο lockdown

Tι ανησυχεί τους ειδικούς

Oι εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες αλλά και μέσα σε αυτές όπως συνέβη στην Ιερά Μητρόπολη Χανίων τα Θεοφάνεια, η ρίψη του Σταυρού – παρά την απαγόρευση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για αγιασμό των υδάτων – σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα παρά το lockdown τα κρούσματα κορονοϊού είναι αρκετά υψηλά, είναι αυτά που προκαλούν ανησυχία για την πανδημία του ιού στη χώρα μας μετά τις γιορτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη αρκετοί λοιμωξιολόγοι και γιατροί τονίζουν ότι το επόμενο 15νθήμερο είναι ιδιαίτερο κρίσιμο με την άρση του lockdown να απομακρύνεται. Είναι βέβαιον, πλέον, ότι οι ειδικοί θεωρούν δεδομένη την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού την ώρα που οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες της χώρας στον εορτασμό των Θεοφανείων κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και έχουν προκαλέσει νέα κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, μάλιστα, να ζητεί να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας αν τελικά ήθελε να κλείσουν οι εκκλησίες με τη χρήση βίας τα Θεοφάνεια.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του κορονοϊού στη χώρα μας, μόνο τις πρώτες πέντε μέρες του Ιανουαρίου, κατέληξαν συνολικά 213 άνθρωποι. Ήδη τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν ότι ο Ιανουάριος θα είναι αρκετά δύσκολος. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ευρήματα στα λύματα, η αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού θα αρχίζει να αποτυπώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα αναζωπύρωση του κορονοϊού στο λεκανοποπέδιο.

Σχετικά άρθρα