Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Τελευταίο «crash test»

Για μερική άρση του lockdown

Η πανδημία του κορονοϊού θερίζει στη χώρα μας και το εμβόλιο κατά του ιού, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου στην Ευρώπη, είναι η πρώτη νίκη κατά του αόρατου εχθρού.

Πλέον, το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στο πότε θα γίνει η άρση του lockdown και πότε τα στοιχεία θα επιτρέψουν στον κόσμο να γυρίσει στην κανονικότητα, όσο βεβαίως αυτό είναι δυνατό με δεδομένη την επικινδυνότητα της διασποράς του ιού.

Η απόφαση της πολιτείας ενόψει της Πρωτοχρονιάς είναι ξεκάθαρη και ειπώθηκε από τον Στέλιο Πέτσα στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης: Θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με τα Χριστούγεννα και πλέον η Πρωτοχρονιά αποτελεί το τελευταίο… κρας τεστ που θα «ανάψει» το πράσινο φως για να γίνει η μερική άρση του lockdown.

Αν οι πολίτες ανταποκριθούν, όπως έκαναν και τα Χριστούγεννα, τότε το πιθανότερο είναι πως θα ανοίξει ο δρόμος. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι καλά, τότε είναι πιθανό να έχουμε νέα παράταση του lockdown.

Με λίγα λόγια, με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί αισθητά, οι Αρχές ευελπιστούν ότι στην τελευταία… στροφή των εορτών δεν θα υπάρξει αλλαγή δεδομένων κι έτσι θα μπορέσει την επόμενη εβδομάδα να θέσει επί τάπητος το ζήτημα για να τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τις ημέρες των εορτών με αυστηρούς ελέγχους, έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων.

Οπως, δηλαδή, εορτάστηκαν τα φετινά Χριστούγεννα κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και με τη σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι έτσι θα γιορτάσουμε και την Πρωτοχρονιά.

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα κάνουν τις αγορές τους για τα τελευταία δώρα του έτους με τη μέθοδο του click away, καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή. Επίσης, και για τα Χριστούγεννα τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί, ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός στα σπίτια. Έτσι, δεν επιτρεπόταν η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ ίσχυε και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 5 το πρωί.

Καμία χαλάρωση των μέτρων την Πρωτοχρονιά

Ο Στέλιος Πέτσας ήταν αυτός που το πρωί της Δευτέρας (28/12) επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του πως τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς θα είναι ίδια με αυτά των Χριστουγέννων, εννοώντας προφανώς ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί έμειναν ευχαριστημένοι από τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν οι πολίτες, αλλά και τα μέτρα που έλαβε η ΕΛ.ΑΣ.

«Από χθες αναπτύσσουμε πλέον δύο παράλληλες προσπάθειες. Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, Και αντεπίθεση, με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε.

Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή – τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων – να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν.

Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά άρθρα