Ρεύμα: Εκτοξεύτηκε η τιμή της μεγαβατώρας

Έρχονται ανατιμήσεις σε προϊόντα

Στο τραπέζι των συζητήσεων έκατσαν ιδιώτες πάροχοι ενέργειας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ενέργειας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά με υποσχέσεις από τους ιδιώτες ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν με τις εκπτωτικές τους πολιτικές για απορροφήσουν όσο δύνανται από το διαφαινόμενο ράλι ανατιμήσεων. Ωστόσο προειδοποίησαν ότι εάν η κρίση έχει ένταση και διάρκεια τότε θα υπάρξουν «λουκέτα».

«Εκείνο που είπαμε εμείς στους ιδιώτες είναι ότι επειδή είναι εξαιρετική η κατάσταση να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουν- και ήδη κάποιοι έχουν ανακοινώσει εκπτώσεις», σημείωσε στο OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιδότηση 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για όλους και τις επιπλέον εκπτώσεις από την ΔΕΗ, η τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο ενέργειας εκτοξεύτηκε από τα 135 ευρώ την Τρίτη στα 172 ευρώ την Τετάρτη και 175 ευρώ για τα συμβολαια της Πέμπτης.

Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξεως του 29%. Αν συνεχιστεί με αυτή την ενταση η ενεργειακή κρίση, τότε μετά βεβαιότητας θα έρθουν ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. «Οι μικρομεσαιοι θα απορροφήσουν τις αυξησεις αλλά όχι όλες σημείωσε στο OPEN » ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ, Νίκος Κουγιουμτζής.

Οι ιδιώτες πάροχοι που είναι και παραγωγοί ρεύματος έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να καλύψουν ένα μέρος των ανατιμήσεων, όμως οι μικρότεροι πάροχοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την αγορα και ζήτησαν μεγαλύτερο πακέτο στήριξης από τα 150 εκατ ευρώ που δόθηκαν από την κυβερνηση.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων για να αποφευχθούν οι ανατιμήσεις στο ρεύμα όσο οι χονδρεμπορικές τιμές της μεγαβατώρας παραμένουν πάνω από τα 100 ευρώ.

 

Σχετικά άρθρα