Σάλος με το «πορνό της εκδίκησης» στη Βρετανία

Ραγδαία αύξηση, παρά το βαρύ πρόστιμο

Περισσότερες από 200 υποθέσεις διαρροής εικόνων ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς την έγκριση του εικονιζομένου έχουν φθάσει στα βρετανικά δικαστήρια μέσα σε 18 μήνες, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να ποινικοποιούν το λεγόμενο «πορνό της εκδίκησης».

Το «πορνό της εκδίκησης» είναι ουσιαστικά ακατάλληλες φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το (κακό) τέλος μίας σχέσης, όπου ο ένας από τους συντρόφους αποφασίζει να εκδικηθεί τον άλλον με αυτόν τον τρόπο.

Με τις υποθέσεις περί ακατάλληλου υλικού στα social media να πληθαίνουν, πρώτη η Καλιφόρνια επέβαλε ποινή φυλάκισης στον «δράστη» μέχρι έξι μήνες και πρόστιμο 1.000 δολαρίων.

Με τη σειρά της, η Βρετανία, βλέποντας πως από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 υπήρχαν 1.160 τέτοιες αναφορές, επέβαλε ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, έως το 2015 ελάχιστες περιπτώσεις πορνό έφθασαν στη Δικαιοσύνη, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, τα συγκεκριμένα περιστατικά αντιμετωπίζονταν με τους ισχύοντες νόμους περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή παρενόχλησης.

Ωστόσο, παρά το φουσκωμένο πρόστιμο, οι παραβάτες, οι οποίοι είναι κυρίως άνδρες, δεν φαίνονται να βάζουν μυαλό, με τα κρούσματα να αυξάνονται.

 

Σχετικά άρθρα