Σάλος στην Αυστραλία

25χρονη έλεγε ότι έχει καρκίνο για να προωθεί το βιβλίο μαγειρικής της

Μία νεαρή γυναίκα που παραπλάνησε απελπισμένους ανθρώπους με ισχυρισμούς ότι είχε θεραπεύσει το καρκίνο, πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 410,000 δολαρίων για το ψέμα, που περιελάμβανε υποτιθέμενες φιλανθρωπικές δωρεές.

Η Μπελ Γκίμπσον, 25 ετών, ισχυρίστηκε ότι είχε καρκίνο, αλλά τον είχε θεραπεύσει με φυσικές θεραπείες και είχε πει ψέματα ότι σκόπευε να δωρίσει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μερίδιο από τις πωλήσεις της εφαρμογής της, The Whole Ρantry.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της αυστραλιανής πόλης της Μελβούρνης, η δικαστής Ντέμπρα Μόρτιμερ, διέταξε την Γκίμπσον να καταβάλει το πρόστιμο για πέντε παραβιάσεις του αυστραλιανού καταναλωτικού δικαίου.
Σε σχόλια που ανέφερε η εφημερίδα The Age, της Μελβούρνης, η δικαστής Μόρτιμερ πρότεινε ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να δωρηθούν σε εκείνους που επλήγησαν από τις πράξεις της Gibson, η οποίος δεν παρεβρέθηκε στο δικαστήριο. Πρόσθεσε: «Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έρθει κάτι καλό για τους απελπισμένους ανθρώπους και τις οργανώσεις που τους υποστηρίζουν, οι οποίες έμμεσα συντάχθηκαν σε αυτή την ασυνείδητη σειρά γεγονότων».

Η δικαστής ξεχώρισε την εξαπάτηση της Gibson σε μια οικογένεια, της οποίας ο επτάχρονος γιος πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου, ως «ιδιαίτερα αποτρόπαια».

Η Γκίμπσον είχε υποσχεθεί να δώσει τα έσοδα από τις πωλήσεις εφαρμογών της στην οικογένεια, ένα ψέμα που αντιστοιχούσε σε 150.000 δολάρια από το συνολικό πρόστιμο.

Η Μόρτιμερ είπε ότι «προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την τραγική ασθένεια σε τελικό στάδιο, ενός νεαρού αγοριού για δικούς της εγωιστικούς σκοπούς».

«Επιδίωξε να αυτοπροωθηθεί συγκρίνοντας τον εαυτό της και τον ισχυριζόμενο καρκίνο, με αυτόν που είχε ο μικρός Τζόσουα».

Η δικαστής επέκρινε επίσης την Γκίμπσον για το ότι δεν ήταν στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, λέγοντας: «Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι έχει θέσει τα δικά της συμφέροντα ψηλά σε σχέση με αυτά κάποιου άλλου».

Η Γκίμπσον ξεκίνησε το βιβλίο μαγειρικής και την εφαρμογή της για τηλέφωνα το 2013, βγάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και υποσχόμενη να δώσει κάποια από τα κέρδη σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ισχυρίστηκε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εγκεφάλου στην ηλικία των 20χρονων και της είπαν ότι είχε τέσσερις μήνες ζωής, αλλά είχε θεραπεύσει τον καρκίνο της με οξυγονοθεραπεία και μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και επεξεργασμένη ζάχαρη.

Αλλά το ψέμα της άρχισε να ξετυλίγεται όταν παρέδωσε τα κέρδη όπως υποσχέθηκε και οι φίλοι της αμφισβήτησαν επίσης τη διάγνωσή για την υποτιθέμενη αρρώστια της.

Σε μια συνέντευξη με ένα περιοδικό της Αυστραλίας το 2015, παραδέχτηκε ότι δεν είχε καρκίνο ποτέ , λέγοντας: «Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια».

Η Consumer Affairs Victoria, το κρατικό παρατηρητήριο καταναλωτών, ξεκίνησε νομική δράση εναντίον της τον περασμένο Μάιο, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν μόνο «επαληθευμένες πληροφορίες» σχετικά με σοβαρά θέματα υγείας.

«Μία από τις σαφείς επιδείξεις της ανεντιμότητας και της ιδιοτέλειας που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της κας Γκίμπσον, ήταν το γεγονός ότι η ίδια και η εταιρία που είχε υπό τον έλεγχό της δεν έκαναν στην πραγματικότητα καμία δωρεά προς τις οργανώσεις που είχε αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις της, μέχρι το κοινό να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς της», είπε η δικαστής Ντέμπρα Μόρτιμερ.

«Αν υπάρχει ένα μοτίβο που προκύπτει από τη συμπεριφορά της, είναι η αμείλικτη εμμονή της με τον εαυτό της και αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της», πρόσθεσε η δικαστής. Σημειώνεται πως το βιβλίο και η εφαρμογή έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και η εταιρία της Γκίμπσον βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Σχετικά άρθρα