Σάλος στην Τουρκία

Νόμος αθωώνει βιαστές ανηλίκων αν παντρευτούν τα θύματα τους

Σάλος έχει προκληθεί μετά το νομοσχέδιο που εισηγήθηκαν βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο όσοι κατηγορούνται για βιασμό ανηλίκου θα αποφεύγουν την δίωξη, αν παντρευτούν το θύμα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε πρώτη φάση, ενώ η τελική ψηφοφορία είναι στις 22 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ισχύσει το νομοσχέδιο το πιο πιθανό είναι να μην καταδικαστούν περίπου 3.000 άνδρες για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικες, εφόσον -όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο- η πράξη διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας ή απειλής» και υπό την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα παντρευτεί το θύμα με την έγκριση της οικογένειάς του.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην απαλλαγή ανδρών που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι είχαν σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικο

Καταδικάζουν αντιπολίτευση, οργανώσεις γυναικών κ.ά

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, οργανώσεις γυναικών καθώς και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών καταδικάζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνονται οι καταναγκαστικοί γάμοι και νομιμοποιείται ο βιασμός ανηλίκων και πως έτσι θα υπάρξει «πράσινο φως» στους καταναγκαστικούς γάμους.

«Η σεξουαλική κακοποίηση είναι έγκλημα και δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό. Αυτό είναι που αποτυγχάνει να κατανοήσει το AKP. Το να ζητείται η συναίνεση ενός παιδιού είναι κάτι που δεν νοείται στην νομοθεσία παγκοσμίως» δήλωσε ο Οζκούρ Οζέλ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πέρασε νομοσχέδιο που συγχωρεί όσους παντρεύονται το παιδί που βίασαν» σχολίασε επίσης ο βουλευτής του CHP Εζγκίρ Εζέλ.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε από την πλευρά του την αντιπολίτευση ότι «ηθελημένα διαστρεβλώνει το θέμα» και ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο έχει αντίθετα στόχο «να προστατεύσει τα παιδιά».

 

 

Σχετικά άρθρα