Σαρωτική εκκαθάριση από τον Ερντογάν

Εδιωξε πάνω από 26.000 εργαζόμενους στην εκπαίδευση

Η Τουρκία έχει ακυρώσει τις άδειες εργασίας 27.424 ανθρώπων που εργάζονται στον εκπαιδευτικό τομέα στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί για το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Αυτά δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Ισμέτ Γιλμάζ. “Ακυρώθηκαν οι άδειες εργασίας 27.424 μελών του προσωπικού σε θεσμούς και σχολεία στο πλαίσιο της παράλληλης κρατικής δομής”, παράλληλα σημείωσε στους δημοσιογράφους τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν από πολλά τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.

“Σε αυτά τα μέλη του προσωπικού δεν θα επιτραπεί να εργαστούν ξανά είτε σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς”.

Η “παράλληλη δομή” είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να αναφερθούν στο δίκτυο υποστηρικτών του Γκιουλέν μέσα στους κρατικούς θεσμούς. Ο ιεροκήρυκας αρνείται ότι ενεπλάκη στο πραξικόπημα ή ότι συνωμότησε κατά του κράτους.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η αστυνομία συνέλαβε νωρίς σήμερα το πρωί 17 ανθρώπους στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με στόχο Κούρδους μαχητές, στη διάρκεια εφόδων στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων και στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου, μονάδες των δυνάμεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του HDP στην κεντρική συνοικία Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης στις 3 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), καθώς τεθωρακισμένα οχήματα και ένα όχημα εκτόξευσης νερού αναπτύχθηκαν σε κοντινό σημείο, ανάφερε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το HDP, το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter στην Κωνσταντινούπολη πως η αστυνομία έσπασε την πόρτα του κτιρίου και ερεύνησε “παράνομα” τα γραφεία την ώρα που κανείς κομματικός αξιωματούχος δεν ήταν παρών.

Οι έφοδοι, που πραγματοποιήθηκαν σε 10 περιοχές της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, είχαν στόχο την “αστική δομή” του PKK, ανέφερε το Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, σε βάρος των συλληφθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση”, στρατολόγηση και διοργάνωση παράνομων διαδηλώσεων.

Σχετικά άρθρα