Σχέδιο για ωράριο εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στόχος να αποφευχθεί ο συνωστισμός, τονίζει με κάθε τρόπο ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άφησε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Πρέπει να βρούμε τη «χρυσή τομή» μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών και της προστασίας της δημόσιας υγείας», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Καραμανλής, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για το σενάριο που εξετάζεται για «σπάσιμο» των ωρών αιχμής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγησε ότι το πλάνο αυτό περιλαμβάνει προσέλευση εργαζομένων σε Δημόσιο και εμπορικά καταστήματα να γίνεται τμηματικά, για να μην υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο θα είναι πολύ συγκεκριμένο, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Οι τρεις διακριτές φάσεις

Μεταξύ των πληροφοριών που έδωσε ο κ. Καραμανλής ήταν και πως υπάρχει πρόταση του υπουργείου Μεταφορών η οποία εξετάζεται πολύ σοβαρά – από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «να μεταβληθούν οι ώρες πρωινής προσέλευσης στην εργασία, ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό σε ώρες αιχμής». Η πρόταση του υπουργείου είναι αν χρειαστεί να σπάσει η προσέλευση σε τρεις διακριτές φάσεις, αντί να έχουμε το μεγάλο κύμα από 7:30 ως 8:30.

Ο υπουργός αφού υπογράμμισε ότι «Δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση, πως, από τη μία ημέρα στην άλλη θα ξεχυθούν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στους δρόμους», επεσήμανε πως «τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν μία ισορροπία. Στο Μετρό, στο Τραμ και στα λεωφορεία δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε όχημα. Συζητείται αν θα πρέπει να υπάρξει ένας βασικός εξοπλισμός. Αυτό τον εξοπλισμό τον έχουν ήδη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, στους οποίους θα πρέπει να πούμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Μετά από πρόταση του υπουργείου Μεταφορών, εξετάζεται πολύ σοβαρά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, εάν θα πρέπει π.χ. όλοι όσοι θα επιβιβαστούν στα ΜΜΜ να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό, δηλαδή μάσκες».

Παράλληλα τόνισε ότι «σε όσους θα χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, θα πρέπει να εμπεριέχεται και το στοιχείο της προσωπικής ευθύνης. Να σκέπτονται τον εαυτό τους, αλλά και τον συμπολίτη τους». Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «στήνεται ένα πολύ συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Κερδίσαμε το πρώτο στοίχημα, να μην διαδοθεί ο ιός. Τώρα, λοιπόν, πρέπει σιγά-σιγά να μπούμε σε μια διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας και αυτό σημαίνει ότι κάποιος κόσμος και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να αρχίσει να δραστηριοποιείται για να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία».

Σχετικά άρθρα