Σε αυτόν τον σεισμό σκοτώθηκαν 830.000 άνθρωποι!

Δείτε που και πότε ο Εγκέλαδος ήταν πιο φονικός από ποτέ

Πριν 463 χρόνια, μια περιοχή 500 χιλιομέτρων εξαφανιζόταν από τον χάρτη -μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα- σκοτώνοντας 830.000 ανθρώπους!

Τα ξημερώματα της 23ης Ιανουαρίου του 1556, στο Σαανσί της Κίνας έγινε ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο σεισμός, ο οποίος υπολογίζεται πως είχε μέγεθος μεταξύ 8 και 8,3 της κλίμακας Ρίχτερ, κόστισε τη ζωή σε 830.000 ανθρώπους.

Μπορεί να μην ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ιστορία, αλλά ήταν -με διαφορά- ο πιο φονικός. Κράτησε μόλις για λίγα δευτερόλεπτα και οι συνέπειές του ήταν καταστροφικές. Οι υπολογισμοί των νεκρών φτάνουν τους 830.000, με την επαρχία Σαανσί να χάνει, περίπου, το 60% του συνολικού πληθυσμού της.

Ο σεισμός χτύπησε το βράδυ ενώ οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.

Αμέσως μετά τον σεισμό, ο οποίος προκάλεσε ζημιές σε απόσταση σχεδόν 500 χιλιομέτρων, ξεκίνησαν οι κατολισθήσεις, οι πλημμύρες, ενώ δεν έλειψαν και οι πυρκαγιές. Οι καταγραφές από εκείνη την περίοδο κάνουν λόγο για βουνά που ισοπεδώθηκαν, για ποτάμια που εξετράπησαν, για πυρκαγιές που έκαιγαν για ημέρες, ενώ δρόμοι κόπηκαν κυριολεκτικά στα δυο.

Αντίστοιχα, οι ντόπιοι προσπάθησαν να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν στο μέλλον τις ζημιές. Άλλωστε στην περιοχή είχαν καταγραφεί τουλάχιστον άλλοι 26 καταστροφικοί σεισμοί. Πολλοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση κτιρίων. Έτσι, μετά τον σεισμό του 1556, πολλά από τα κτίρια που ήταν χτισμένα με πέτρα και καταστράφηκαν, αντικαταστάθηκαν με κτίρια κτισμένα από πιο μαλακά υλικά που θα μετρίαζαν τις απώλειες. Όπως μπαμπού και ξύλο.

Ο φονικότερος σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία που έγινε το 1556, καθώς και υπόλοιποι 26 σεισμοί, σχετίζονται με τρία ρήγματα στα όρια του ποταμού Ουέι, όπου βρισκόταν το επίκεντρο.

Περίπου 420 χρόνια αργότερα, στην επαρχία Tangshan της Κίνας συνέβη και ο δεύτερος φονικότερος σεισμός στην Ιστορία, με 700.000 νεκρούς.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα