Σε δημοπρασία η Mercedes παρελάσεων του Αδόλφου Χίτλερ

Στην Αριζόνα των ΗΠΑ

Σε δημοπρασία θα τεθεί το 2018 στην Αριζόνα των ΗΠΑ ένα από τα προσωπικά οχήματα του Αδόλφου Χίτλερ: Η 1939 Mercedes-Benz 770K Offener Tourenwagen που χρησιμοποιούσε σε παρελάσεις του, σύμφωνα με τη Worldwide Auctioneers, που θα επιβλέψει τη διαδικασία.

Γνωστό και ως «Grosser», το όχημα «δεν διάλεξε τον ιδιοκτήτη του», όπως υπογραμμίζει η Worldwide Auctioneers, η οποία ωστόσο σημειώνει πως η «Super Mercedes», που φτιάχτηκε ειδικά για τον ηγέτη της Ναζιστικής Γερμανίας αποτελεί ένα εξαιρετικό επίτευγμα από άποψης σχεδιασμού και κατασκευής και ανεκτίμητο κομμάτι ζωντανής ιστορίας.

«Πάνω από όλα, η ίδια η επιβίωση και συνεχιζόμενη ύπαρξη αυτού του οχήματος σήμερα υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα την τελική και αναπόφευκτη νίκη των Συμμάχων επί του κακού που εκπροσωπούσαν ο Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα» συμπληρώνεται.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του, κάλυπταν τις απαιτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ και του αξιωματικού των SS Έριχ Κέμπκα, μέλους του ναζιστικού κόμματος που ήταν σοφέρ του «Φύρερ» από το 1934 και έφτασε στον βαθμό του Obersturmbannführer (αντισυνταγματάρχη), συνεχίζοντας να τον υπηρετεί ως τον Απρίλιο του 1945. Το όχημα φτιάχτηκε με βάση οδηγίες του Κέμπκα, και περιλαμβάνει εκτενή χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αλεξίσφαιρο γυαλί 30 χιλιοστών για το παρμπρίζ ειδικά παράθυρα και πλευρικά πάνελ , θωράκιση στα πλάγια κάτω κ.α. Εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου 1939, ενώ μεταξύ των «αποστολών» του ήταν η παρέλαση στο Βερολίνο μετά τη νίκη επί της Γαλλίας. Η τελευταία γνωστή παρέλασή του έγινε στις 4 Μαΐου 1941 και κατέληξε στο Ράιχσταγκ, όπου εορτάστηκαν η κατάκτηση της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας. Τον Ιούλιο του 1943 εστάλη στο Σιντελφίνγκεν για συντήρηση, ενώ οι παρελάσεις περνούσαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η πλάστιγγα του πολέμου έγερνε πλέον προς την πλευρά των Συμμάχων. Τελικά έπεσε στα χέρια των Αμερικανών και βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου πέρασε από τα χέρια αρκετών ιδιοκτητών.

Δεν είναι γνωστή η τιμή έναρξης της δημοπρασίας.

Σχετικά άρθρα