18.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Σε δεινή κατάσταση τα Seven Spots

Οι σειρήνες για την αλυσίδα καταστημάτων Seven Spot έχουν αρχίσει να χτυπούν εδώ και αρκετούς μήνες και αρκετά μηνύματα φίλων και αναγνωστών του site μάς ανάγκασε να το ψάξουμε κάπως παραπάνω. Όπως φαίνεται λοιπόν, η αλυσίδα περνάει δύσκολες μέρες και βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης που θα οδηγήσει κάποια καταστήματα στο κλείσιμό τους.

Το χρονικό

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς ήρθαν στο site και στον υπογράφοντα αρκετά μηνύματα σχετικά με μηνύματα που λάμβαναν οι καταναλωτές από υπαλλήλους της εταιρείας. Μηνύματα που αφορούσαν αδυναμία της αλυσίδας να ολοκληρώσει παραγγελίες τους, αλλά και αναφορές ότι σύντομα τα συγκεκριμένα καταστήματα θα κλείσουν. Επειδή οι αναφορές ήταν διάσπαρτες, δεν δώσαμε την απαραίτητη βαρύτητα, θεωρώντας πως ήταν απλά κάποιες δυσκολίες που αφορούσαν συγκεκριμένα καταστήματα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τα «καμπανάκια» της αγοράς

Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, άνθρωπος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και συνεργάτης της αλυσίδας, μας ανέφερε πως η πληροφόρηση που είχε από το εσωτερικό της είναι πως σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Από τότε και μετά από έρευνα αρκετών ημερών μάθαμε πως πολλές αντιπροσωπείες έχουν σταματήσει την εμπορική συνεργασία με την αλυσίδα, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της κατάστασης. Μέσα σε όλα, εδώ και μερικές ώρες το επίσημο site της εταιρείας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ και η παρουσία της στα social media έχει «παγώσει» από τις αρχές Ιανουαρίου.

Πληρωμές

Προς τιμήν των ανθρώπων της Seven Group, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και οι προμηθευτές με τους οποίος επικοινωνήσαμε, αναφέραν πως η εταιρεία είναι απολύτως τυπική στις υποχρεώσεις της και πως δεν υπάρχει φόβος για ντόμινο εξελίξεων από ένα πιθανό «κανόνι», όπως έχουν συνηθίσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας άπειρους λογαριασμούς και συνεργάτες τους απλήρωτους.

Το αισιόδοξο σενάριο

Το αισιόδοξο σενάριο λέει πως όλη αυτή είναι μια διαδικασία αναδιοργάνωσης που περιλαμβάνει το κλείσιμο πολλών καταστημάτων (κυρίως των ιδιόκτητων) και τη συνέχεια της αλυσίδας, κυρίως με τη λογική του franchise και με πολύ πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση στην αγορά.

Το απαισιόδοξο σενάριο

Το απαισιόδοξο σενάριο αναφέρει -όπως είναι εύκολα αντιληπτό- περιλαμβάνει το κλείσιμο όλων των καταστημάτων της αλυσίδας σε όλη την Ελλάδα. Και σε αυτό θα πρέπει να υπολογίσουμε το γεγονός ότι οποιοσδήποτε έχει κατάστημα Seven Spot με τη λογική του franchise, θα πρέπει να μπορέσει να στηρίξει πλέον με ιδία κεφάλαια όλο το εγχείρημα. Στην εποχή της πειρατείας και των ψηφιακών αγορών, κατανοεί κανείς πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό.

Πληροφορίες από την εταιρεία

Από συνεργάτες της εταιρίας (που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους) πληροφορούμαστε ότι το δίκτυο υπέστη μεγάλη ζημία τα τελευταία χρόνια στη βασική του δραστηριότητα, η οποία είναι η ενοικίαση ταινιών, από εξωγενείς παράγοντες. Κυριότερος αυτών το παράνομο κατέβασμα ταινιών από το Internet, γνωστό ως «downloading», αλλά και στη συνέχεια, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα νέα μέσα που τέθηκαν στη διάθεση των καταναλωτών, όπως η συνδρομητικές τηλεοράσεις και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες με αποκορύφωμα την ανάπτυξη του Netflix από το περασμένο καλοκαίρι. Το μοντέλο των καταστημάτων Seven Spots έχασε με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου του. Ο μετασχηματισμός των καταστημάτων σε ένα νέο μοντέλο με διαφορετική επιχειρηματική κατεύθυνση απαιτεί χρόνο και χρηματοδότηση, τα οποία προφανώς είναι δύσκολο να εξασφαλισθούν.

Πηγή: enternity.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα