“Σε δυο χρόνια θα αδειάσουν οι καταυλισμοί”

Η ομολογία του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Βίτσα

Αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να παραμείνουν στην χώρα έως και δύο χρόνια, όπως προειδοποιεί σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι περισσότεροι πρόσφυγες θα περιμένουν μήνες έως και δύο χρόνια για την μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., ειδικά εάν ο αριθμός των 100.000 γίνει πραγματικότητα. «Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι ορισμένοι μετανάστες θα παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Θα συμβεί κι αυτό» δήλωσε.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΠΓΔΜ αναμένεται να διατηρήσει κλειστά τα σύνορά της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για 6.000 μεταβιβάσεις το μήνα, ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο που στην καλύτερη περίπτωση, θα αφήσει χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά στρατόπεδα μέχρι το φθινόπωρο. Τους πρώτους 9 μήνες του προγράμματος μετεγκατάστασης, μόλις και μετά βίας έχουν μετακινηθεί 600 άτομα.

Ένα άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Βίτσας, είναι η εκκένωση των στρατοπέδων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και επιμένει πως αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Οι χιλιάδες των μεταναστών στα σύνορα περιμένουν το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι στη συνέχεια θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα» δήλωσε. «Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί… και τότε ο καταυλισμός στην Ειδομένη θα αδειάσει γρήγορα, πιστεύω έως το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του.

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες υπομένουν άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη, περιμένοντας μάταια να ανοίξει εκ νέου η μεταναστευτική διαδρομή των Βαλκανίων. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει στην Ειδομένη, υπάρχουν υπεραρκετές θέσεις γι’ αυτούς σε τρεις οργανωμένους καταυλισμούς σε απόσταση μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς» πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένει μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που θα φτάσουν στη χώρα όταν βελτιωθεί ο καιρός. «Το κύριο πρόβλημα είναι η αυξανόμενη συμφόρηση…. Υπάρχουν συνεχιζόμενες εισροές προς την Ελλάδα και με τα κλειστά σύνορα, δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου» τονίζει.

Ο Υπουργός διατυπώνει επίσης τον φόβο πως η Τουρκία θα αρνηθεί να δεχθεί οικονομικούς μετανάστες που έχουν ήδη παγιδευτεί στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν προτεραιότητα ως προς την επιστροφή και την μετεγκατάσταση. «Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος, ότι δεν βοηθούν» αναφέρει.

Καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο καθ’ όλη τη συνέντευξη, ο κ. Βίτσας παραδέχεται πως αισθάνεται απογοητευμένος από την απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αποδεχθούν περισσότερους από έναν μικρό αριθμό προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Ορισμένες χώρες έχουν κυβερνήσεις που φαίνεται να οδηγούνται από την ξενοφοβία» δήλωσε. Μεταξύ αυτών είναι αρκετές που έστειλαν δεκάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια… Αλλά τώρα οι ίδιες αυτές χώρες δεν δέχονται Σύρους πρόσφυγες που προέρχονται από την Ελλάδα. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι ντροπή».

πηγή: thestival.gr

Σχετικά άρθρα