Σε Ελλάδα και Ιταλία ρίχνουν το φταίξιμο οι Γερμανοί

Για τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Σε έμμεση κριτική και αναφορές στην Ελλάδα και την Ιταλία, προέβησαν πολιτικοί στη Γερμανία, με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Μέσα στη θύελλα των αντιδράσεων -κυρίως εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ- υπήρξαν αναφορές τόσο στην Ελλάδα, εξαιτίας του Αφγανού που αφέθηκε ελεύθερος από τις ελληνικές αρχές και σκότωσε μία κοπέλα στο Φράιμπουργκ, όσο και στην Ιταλία, λόγω του τελευταίου πολύνεκρου χτυπήματος στο Βερολίνο, από τον Τυνήσιο που είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης τεσσάρων χρόνων σε ιταλική φυλακή.

Οι αντιδράσεις, πάντως, σε πολιτικό επίπεδο, στη Γερμανία, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Δευτέρας, δεν έχουν κοπάσει. Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πολιτικό κόστος της επίθεσης στο Βερολίνο για το κόμμα τους και εν μέρει να αξιοποιήσουν το θλιβερό γεγονός για να ταχθούν υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων αναφορικά με τη δημόσια ασφάλεια και το μεταναστευτικό, πολιτικοί όλων των γερμανικών κομμάτων έχουν επιδοθεί σε μπαράζ δηλώσεων. Σε αυτούς ανήκουν οπωσδήποτε οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές του CSU.

Παρά την κριτική που τους ασκείται από το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ότι θέτουν αιτήματα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αστυνομικές έρευνες, ηγετικά στελέχη του CSU ζητούν την παράταση του χρόνου κράτησης αλλοδαπών εν αναμονή απέλασης όπως και τη δημιουργία ειδικών ζωνών κοντά στα σύνορα για υπηκόους τρίτων κρατών μέχρι να ταυτοποιηθούν.

Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται όμως δημόσια και από ορισμένους πολιτικούς των Χριστιανοδημοκρατών. Και τα δύο Χριστιανικά Κόμματα συμφωνούν όμως ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής ως ασφαλή κράτη έτσι ώστε να μην έχουν υπήκοοί τους δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ απορρίπτουν τις αλλαγές σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου – προς το παρόν τουλάχιστον – αφήνουν περιθώρια για ελιγμούς στο θέμα της ασφάλειας, εφόσον προηγουμένως έχει διαλευκανθεί η υπόθεση της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Σέ ένα ζήτημα ωστόσο συμφωνούν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες: η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων ανάμεσα στα κράτη του Σένγκεν θα πρέπει να γίνεται με «μεγαλύτερη επιμέλεια».

Η κριτική αυτή φαίνεται να αφορά τόσο την Ιταλία, όπου ο Τυνήσιος καταζητούμενος είχε εκτίσει ποινή τεσσάρων χρόνων πριν έρθει στη Γερμανία όσο και την Ελλάδα, όπου ο Αφγανός ύποπτος για τη δολοφονία νεαρής γυναίκας στο Φράιμπουργκ είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη.

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. Αυτοί δεν φταίνε ποτε ε?Αυτοί που αιματοκύλησαν την Ευρώπη 2 φορές με τους πολέμους τους και σήμερα πίνουν το αίμα μας με το καλαμάκι ως σύγχρονοι βρυκόλακες!

Comments are closed.