Φόβους για ακτιβιστικές ή τρομοκρατικές ενέργειες, εισβολές και καταλήψεις κτιρίων, ακόμη και της Βουλής, επιθέσεις συμβολικού χαρακτήρα σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, και σε κτίρια, εγκαταστάσεις και διπλωματικές αποστολές της Γερμανίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας, εκφράζουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας-«εταίρων», και λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Η ανησυχία, όπως αναφέρει το thetoc.gr, αφορά τις ενδεχόμενες αντιδράσεις «αγανακτισμένων» οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτών που ασπάζονται την ιδεολογία της αριστερής πλατφόρμας, πολιτών «νέων» ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που απογοητεύτηκαν από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, η οποία οδήγησε στην επώδυνη συμφωνία-μνημόνιο, αλλά και σε «άσχετους» που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την εύθραυστη κοινωνική και κυβερνητική σταθερότητα.
Η έκτακτη σύσκεψη
Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. συγκάλεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ενώ συνάντηση με τους επικεφαλής αξιωματικούς των Μ.Α.Τ και της Υ.ΜΕ.Τ. ήταν προγραμματισμένο να έχει χθες το βράδυ ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής κ. Γ. Διαμαντόπουλος.
Μέτρα όπως στην ψήφιση των Μνημονίων 1 και 2
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην πολιτική και αστυνομική ηγεσία, είναι η λήψη έκτακτων ισχυρών αστυνομικών μέτρων αντίστοιχα με εκείνα που είχαν εφαρμοστεί κατά την ψήφιση των Μνημονίων 1 και 2, τα οποία θα περιλαμβάνουν το «ζώσιμο» του Κοινοβουλίου με δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, για την αποτροπή επιθέσεων ή κατάληψής του από διαδηλωτές.
Κάγκελα δεν θα μπουν
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο επικοινώνησε ο «Ελεύθερος Τύπος», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προς το παρόν δεν υπάρχει υποψία, ούτε πληροφορία υπάρχει, αλλά ότι πρέπει κανείς να προετοιμάζεται, πρέπει να προετοιμάζεται. Δεν υπάρχει όμως πληροφορία. Πρέπει να υπάρχει όμως μία εγρήγορση. Όπως το ΝΑΙ μπορούσε να είχε κάτι, και το ΟΧΙ να είχε κάτι, πρέπει να ληφθούν τα ‘κλασσικά’ σχέδια, όχι κάτι άλλο. Εκ των πραγμάτων όμως επειδή έχουμε και το παρελθόν του 2012, την Τετάρτη, μέρα της ψηφοφορίας πρέπει κάποιος να προσέχει λιγάκι, διότι είχαμε δει εντάσεις κάποιας κλίμακας και τότε. Πρέπει να υπάρχει μία εντονότερη περιφρούρηση της Βουλής για να μην υπάρξουν στιγμές όπως εκείνες στην ψήφιση των προηγούμενων μνημονίων. Και βλέπονται και κάνοντας, αν εμφανιστεί κάτι θα το δούμε και θα το αντιμετωπίσουμε. Κάγκελα πάντως δεν πρόκειται να μπουν ξανά παρότι κάποιοι το ζητούν έντονα. Έχει πλάκα, που το ζητάνε. Υπάρχει και ένα έντονο κλίμα πόλωσης στο διαδίκτυο από κάποιους που είχαν ζυμωθεί με κάποιο τρόπο και είναι ίσως φυσικό να αντιδρούν τόσο έντονα».
Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση
Άλλο στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου επιβεβαίωσε επίσης, τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία της Βουλής και των μελών του Κοινοβουλίου και προσέθεσε ότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της δράσης αντιεξουσιαστών σε συνδυασμό με μια τεχνητή ένταση στις φυλακές ή τα κέντρα κράτησης μπορούν να προκαλέσουν στην πρωτεύουσα συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του Δεκεμβρίου 2008.