Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον Παναγιωτόπουλο

Μετά και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, με τη νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας και την επανεμφάνιση του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και ο βαθμός ετοιμότητας είναι αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι, το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο, όπου οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε το μεσημέρι στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να παρακολουθήσει ο ίδιος τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Oruc Reis βρίσκεται 30 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, πλέει με ταχύτητα 8 κόμβων ανά ώρα, ενώ συνοδεύεται από δύο βοηθητικά τουρκικά πλοία και πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη. Από την αρχή της εξόδου του, ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε επιφυλακή με υποβρύχια και πλοία επιφανείας τα οποία και το παρακολουθούν διακριτικά.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η προκλητικότητα της Τουρκίας

«Η νέα NAVTEX της Τουρκίας είναι λυπηρή (regrettable) γιατί προκαλεί νέες εντάσεις αντί να συμβάλλει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, όπως ζήτησε η Σύνοδος Κορυφής». Έτσι σχολίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.

Ο κ. Μπορέλ, μιλώντας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι «ενημερωθήκαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου για τις εξελίξεις» και επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ethnos.gr και του OPEN tv ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης – 16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα