Σε κίνδυνο η ζωή του! (video)

Η χειρονομία μπορεί να σκοτώσει τον αργυρό Ολυμπιονίκη Λιλέσα

Πριν από τη γραμμή του τερματισμού και με τις κάμερες καρφωμένες πάνω του ο 26χρονος Αιθίοπας, Φεγίσα Λιλέσα ο οποίος τερμάτισε δεύτερος κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο, ύψωσε τα χέρια του και σχημάτισε ένα “Χ”.

Πρόκειται για το σύμβολο που χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής Ορόμο όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τις εκκαθαρίσεις και τα βασανιστήρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με Human Rights Watch, τη μη κυβερνητική οργάνωση καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο τον Ιούνιο τουλάχιστον 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν μετά από προσπάθεια των Αρχών της Αιθιοπίας να καταστείλουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από τους Ορόμο.

Πάντως ο Λιλέσα γνωρίζει πως η ενέργειά του αυτή, την οποία και επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου, θα τον βάλει σε περιπέτειες. Δεν είναι μόνο πως η ΔΟΕ απαγορεύει τους αθλητές να εκδηλώνονται πολιτικά. Είναι κυρίως η απειλή… θανάτου που θα “σκεπάσει” το σπίτι του. Όπως δήλωσε ο Αιθίοπας, θα βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και μόλις επιστρέψει στη χώρα του θα διωχθεί, πιθανόν θα φυλακιστεί και ενδεχομένως θα εκτελεστεί.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Αυτό το παληκάρι κρατήστε στην Ελλάδα! Όχι τους τυχοδιώκτες!
    Αλλά εσείς παληκάρια δε θέλετε, θέλετε ραγιάδες!
    Θολοσυριζαίοι!

Comments are closed.