Σε βιβλίο για τη σφαγή του Διστόμου μπήκε η βόμβα

Σοκαρισμένη η ελληνική κοινωνία για την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο

Ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει νοσηλευόμενος στον «Ευαγγελισμό», με την υγεία του να παρουσιάζει βελτίωση, ενώ οι δύο συνοδοί του που επίσης τραυματίστηκαν από τον φάκελο που εξερράγη στα χέρια του κ.Παπαδήμου το απόγευμα της Πέμπτης, έχουν πάρει εξιτήριο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο φάκελος που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού περιείχε ένα βιβλίο το οποίο αναφερόταν στη σφαγή του Διστόμου στις 10 Ιουνίου του 1944 από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις (με άγνωστο συγγραφέα).

Οι τρομοκράτες είχαν «σκάψει» το εσωτερικό του βιβλίου και είχαν τοποθετήσει την συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος ενεργοποιήθηκε μόλις ο κ.Παπαδήμος άνοιξε τον φάκελο. Μάλιστα, οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό το βιβλίο να είχε συμβολικό χαρακτήρα αναφερόμενο στην σφαγή του Διστόμου και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί σε επόμενη προκήρυξη.

Παράλληλα, από τα δύο γραμματόσημα του φακέλου οι Αρχές πήραν υλικό και μέσω της έρευνας των εγκληματολογικών εργαστηρίων αναζητούν το DNA των δραστών.

Eικονικός αποστολέας από το Κολωνάκι

Από τις έως τώρα έρευνες προέκυψε ότι ο φάκελος εστάλη από διεύθυνση στο Κολωνάκι, ωστόσο το πρόσωπο που αναγράφεται πάνω στον φάκελο είναι εικονικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πρόκειται για την πρακτική που είχαν χρησιμοποιήσει οι Πυρήνες της Φωτιάς στο πακέτο – βόμβα που είχαν στείλει τον περασμένο Μάρτιο στη Γερμανία, ισχυροποιώντας, έτσι, τις εκτιμήσεις των Αρχών ότι πίσω από την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο στο κέντρο της Αθήνας πολύ πιθανόν να βρίσκεται η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

Να θυμίσουμε ότι στο φάκελο – βόμβα προς τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε ως αποστολέας εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης ενώ στον φάκελο που εστάλη στο ΔΝΤ και εξερράγη στα χέρια μιας υπαλλήλου προκαλώντας τον τραυματισμό της το όνομα του αποστολέα ήταν αυτό του Βασίλη Κικίλια. Δύο εικονικά πρόσωπα που χρησιμοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση στους δύο φακέλους, κάτι που επαναλαμβάνεται και τώρα στην επίθεση στον κ.Παπαδήμο.

Η διαδρομή του φακέλου

Αν και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει βίντεο που επιβεβαιώνει την κατάθεση του συνοδού ασφαλείας που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της αλληλογραφίας που λάμβανε ο κ. Παπαδήμος, ότι πήγε τους φακέλους στη Βουλή, από τη Βουλή επιμένουν ότι δεν έγινε ο έλεγχος στα εκεί μηχανήματα X-ray.

Κύκλοι της Βουλής εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος του τρομοδέματος δεν έγινε από το κοινοβούλιο. Σημειώνουν μάλιστα ότι ακόμη κι αν οι κάμερες δείχνουν τον συγκεκριμένο συνοδό ασφαλείας, δεν υπάρχει πλάνο που να δείχνει το συγκεκριμένο δέμα.

«Κανείς δεν μπορεί να πιστοποιήσει ότι έφερε τον συγκεκριμένο φάκελο για έλεγχο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, επιμένοντας ότι το εν λόγω τρομοδέμα δεν ελέγχθηκε από τη Βουλή.

Το βίντεο με τον συνοδό ασφαλείας

Το πρωί του Σαββάτου, αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι επιβεβαιώνεται η κατάθεση του αρχιφύλακα συνοδού ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού, σχετικά με τον έλεγχο των φακέλων.

Συγκεκριμένα, κάμερες διαχείρισης πληροφορίας και κάμερες ασφαλείας στον χώρο παραλαβής της αλληλογραφίας έχουν καταγράψει τον συνοδό ασφαλείας να έχει πάει κανονικά στη Βουλή για τον έλεγχο της αλληλογραφίας.

Στην κατάθεσή του, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης παρέλαβε τέσσερις φακέλους από την αλληλογραφία του κ. Παπαδήμου και πήγε στη Βουλή για τον έλεγχο. «Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα», ανέφερε ακόμη.

Θα εξεταστεί ο υπάλληλος που είχε βάρδια

Οι κάμερες, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχει καταγραφεί ο αστυνομικός την ώρα που μεταβαίνει για έλεγχο με τέσσερις φακέλους, ανάμεσά τους και το παγιδευμένο πακέτο.

Η Αστυνομία διευκρίνισε ότι οι φάκελοι της αλληλογραφίας του κ. Παπαδήμου, δεν σφραγίζονται μετά τον έλεγχο, γι’ αυτό και δεν υπήρχαν τα ειδικά σφραγιδάκια, στις άλλες επιστολές.

Πλέον, η αντιτρομοκρατική θα εξετάσει τον υπάλληλο που είχε βάρδια προκειμένου να διευκρινιστεί γιατί δεν εντοπίστηκε ο παγιδευμένος φάκελος.

Παλιά μηχανήματα λόγω γραφειοκρατίας

Σε ό,τι αφορά την παλαιότητα των μηχανημάτων X-ray, που ήρθε στην επικαιρότητα εξαιτίας της επίθεσης σε βάρος του κ. Παπαδήμου, κύκλοι της Βουλής αναφέρουν ότι πράγματι κάποια είναι τεχνολογίας 2004 και άλλα του 2010.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχε γίνει εγκαίρως αίτημα από τη Βουλή, για αντικατάσταση των παλαιότερων μηχανημάτων, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί έως τώρα όχι από ευθύνη της Βουλής- όπως αναφέρουν- αλλά για λόγους γραφειοκρατίας.

Σταθερά βελτιούμενη η κατάσταση της υγείας του Λουκά Παπαδήμου

Σταθερά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Λουκά Παπαδήμου, όπως αναφέρει και το νεότερο ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Το ιατρικό δελτίο αναφέρει: Ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Λουκάς Παπαδήμος είναι αιμοδυναμικά σταθερός. Συνεχίζει τη νοσηλεία του στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας χωρίς επιπλοκές, όπου και θα παραμείνει νοσηλευόμενος για το επόμενο 24ωρο. Εχει προγραμματιστεί για αύριο χειρουργικός καθαρισμός.

Σχετικά άρθρα