Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Σκληρή μάχη με τον χρόνο και το κρύο

Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους και θρήνος για τους νεκρούς

Σκληρές και δύσκολες οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Τουρκία και Συρία, μετά τους φονικούς σεισμούς. Χαρακτηριστικά, οι παγωμένες καιρικές συνθήκες θέτουν περαιτέρω σε κίνδυνο τους επιζώντες και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες διάσωσης.

Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 7.266 νεκρούς.

Ειδικότερα, η εθελοντική οργάνωση της Συρίας Λευκά Κράνη -γνωστή και ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας- ενημέρωσε τον απολογισμό των νεκρών στη βορειοδυτική Συρία σε 1.020 σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 812 άνθρωποι είναι νεκροί σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Έτσι, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Συρία ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.832.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται πλέον σε 5.434.

Τουλάχιστον 31.777 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Κοτζά και όπως μεταδίδει το CNN.

Στη Συρία τουλάχιστον 3.849 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με τουλάχιστον 1.449 στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, και τουλάχιστον 2.400 στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη.

Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα, Δευτέρα, στην Τουρκία. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια». 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Τα νοσοκομεία στη Συρία είναι «απολύτως υπερφορτωμένα»
Δύσκολα είναι τα πράγματα και στη Συρία. Τα νοσοκομεία στη σεισμόπληκτη Συρία είναι «απολύτως υπερφορτωμένα», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της UNICEF στο Χαλέπι, Angela Kearney, στο CNN.

Η Kearney είπε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς με τραύματα, σπασμένα κόκαλα και εκδορές, ενώ κάποιοι άνθρωποι πηγαίνουν επίσης στο νοσοκομείο για να ζητήσουν βοήθεια για το ψυχικό τραύμα που υπέστησαν.

Ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούν, το έργο είναι πολύ δύσκολο, πρόσθεσε η Kearney.

Περιγράφοντας τη σκηνή στο Χαλέπι όταν χτύπησε ο σεισμός τη Δευτέρα, η ίδια είπε πως τα παιδιά που έχουν ήδη τραυματιστεί από τον πόλεμο ήταν «μπερδεμένα, δεν ήξεραν τι συνέβαινε».

Όπως είπε, το πρωί της Δευτέρας, όταν η UNICEF ξεκίνησε το έργο της στην περιοχή, υπήρχαν επτά σχολεία στην πόλη του Χαλεπιού που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια. Μέχρι το πρωί της Τρίτης, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 67 σχολεία και σήμερα είναι σχεδόν 200.

«Σε όλα αυτά τα σχολεία που έχουν υποστεί μερικές ζημιές, υπάρχουν οικογένειες που εγκατέλειψαν τα διαμερίσματά τους, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μόνο με τις πιτζάμες τους».

Σχετικά άρθρα