Σεισμός στην Εύβοια: Νέες ζημιές και επιδείνωση των πρωινών ρηγμάτων

Δύσκολο το βράδυ για τους κατοίκους

Δύσκολο αναμένεται να είναι το βράδυ για τους κατοίκους στην κοινότητα Ζαράκων στην Εύβοια, καθώς ο νέος σεισμός έφερε και νέα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, δήλωσε μιλώντας στο ethnos.gr είπε πως ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια». Σημείωσε πως οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι περισσότερο από το πρωί, καθώς δεν είναι συνηθισμένοι, ενώ το πρωί της Τετάρτης θα μεταβεί στο σημείο κλιμάκιο από την Αθήνα.

«Ήταν πιο δυνατός από το πρωί, τρομάξαμε περισσότερο» – Τι λέει στο ethnos.gr η πρόεδρος Μεσοχωρίων Μαρία Ρούπα για τον νέο σεισμό
Στο σημείο βρίσκεται περιπολικό της αστυνομίας αλλά και η πυροσβεστική.

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, είπε στην ΕΡΤ πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί. Ο κ. Ραβιόλος ανέφερε ότι στις 5:00 τα ξημερώματα έγινε ένας προσεισμός περίπου 3 Ρίχτερ.

Από πλευράς του, αντιδήμαρχος Στυραίων, Θοδωρής Τζώρτζης, τόνισε ότι ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί.

Η δόνηση των 5 Ρίχτερ

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού, η δόνηση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας – πρόκειται για το ίδιο σημείο που «έδωσε» το πρωί της ίδιας ημέρας τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 8,9 χλμ.

Το ethnos.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο των Μεσοχωριών, Μαρία Ρούπα, η οποία δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν «πιο δυνατός από το πρωί. Τρομάξαμε πιο πολύ. Βγήκαμε έξω».

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρέχει και η ταλαιπωρία που θα υποστούν οι πολίτες είναι μεγάλη.

Δεύτερη σεισμική δόνηση σε μία ημέρα
Υπενθυμίζεται ότι, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Τρίτης (29/11), ανησυχία στους κατοίκους της Εύβοιας προκάλεσε ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 9 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του οικισμού των Ζαράκων. Ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών με κυριότερη, δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, με τους σεισμούς να γίνονται αισθητοί και στην Αττική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το εστιακό του βάθος ήταν 13,3 χιλιόμετρα, και ακολούθησαν μικρότεροι μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,2 Ρίχτερ. Ακολούθησε επίσης ένας μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ.

Τσελέντης: Τα δεδομένα αλλάζουν
Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον evima.gr, τόνισε ότι μετά από αυτόν τον σεισμό τα δεδομένα αλλάζουν: «δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα».

«Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτίρια, δεν θα είναι καταστροφικός», υπογράμμισε στο τέλος.

Σχετικά άρθρα