Σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας!

Τι εξετάζει το υπουργείο Άμυνας

Τι εξετάζεται για στρατό Ξηράς και μόνιμα στελέχη
Δεν διέψευσε τα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας ο υπουργός Αµυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Απ’ ό,τι φαίνεται, το θέµα θα είναι µετέωρο τους επόµενους µήνες. Το µόνο βέβαιο, σύµφωνα µε δηλώσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αµέσως µετά την οµιλία του στη Βουλή, είναι πως «υπάρχουν θεωρητικές σκέψεις» και επ’ αυτού αναµένονται οι θέσεις, οι εκθέσεις και οι προτάσεις των τριών επιτελείων.

Ενας άλλος παράγοντας είναι, βέβαια, ο οικονοµικός, µια και αυξηµένη θητεία σηµαίνει αύξηση του κόστους – και όχι µόνο λόγω του στρατιωτικού µισθού, ο οποίος αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε η νέα ηγεσία του υπουργείου Αµυνας δεν µπορεί παρά να εξετάσει όλες τις παραµέτρους, µετά να καταλήξει στις προθέσεις της και αργότερα να καταρτίσει ένα νοµοσχέδιο, που δύσκολα όµως θα κατατεθεί µέσα στο 2019.

Πάντως, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα (ή διαρροές «ψαρέµατος» αντιδράσεων;), υπό σκέψη είναι να αυξηθεί για τρεις µήνες η θητεία στον Στρατό Ξηράς, ώστε να εξισωθεί µε αυτή του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Επίσης, γίνεται λόγος για ενίσχυση του επαγγελµατικού χαρακτήρα του στρατεύµατος µε προσλήψεις µόνιµων στελεχών, ενώ ξαναµπαίνει στο τραπέζι το θέµα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 χρόνια. Ιδίως αυτό είναι ένα θέµα που καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί, καθώς δεν πρόκειται για αµιγώς στρατιωτικό ζήτηµα. Αντιθέτως, αφορά δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.

Σχετικά άρθρα