Σέρρες: Αρχαιοκάπηλοι άνοιξαν τούνελ

Υπόγεια σήραγγα 30 μέτρων κάτω από Ιερά Μονή και σε περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος άνοιξαν οχτώ άτομα αναζητώντας πολύτιμους θησαυρούς.

Πρόκειται για οχτώ ημεδαπούς ηλικίας 31 έως 61 ετών οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές το απόγευμα σε περιοχή των Σερρών, μετά από συντονισμένες έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι είχαν διανοίξει υπόγεια σήραγγα βάθους τριάντα μέτρων κάτω από τα θεμέλια Ιεράς Μονής σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, για την αναζήτηση αρχαίων αντικειμένων.

Στο χώρο της παράνομης ανασκαφής εντοπίσθηκαν μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία ηλεκτρογεννήτρια, τρεις αντισφυξιογόνες μάσκες, 11 ηλεκτρικά και άλλα εργαλεία (φτυάρια, τρυπάνια κ.α.), δύο φορητές συσκευές ενδοεπικοινωνίας και διάφορα άλλα αντικείμενα (γάντια εργασίας, φακοί, μετροταινία κ.α).

Επιπλέον κατασχέθηκαν δύο οχήματα που χρησιμοποιούσαν για την παράνομη δραστηριότητά τους.

Σχετικά άρθρα