Σέρρες: Συγκλονίζουν τα μηνύματα παιδιών για τον νεκρό 11χρονο

Τρέχουν οι έρευνες για την έκρηξη

«Μουδιασμένη» είναι η ελληνική κοινωνία, μετά τον θάνατο του 11χρονου αγοριού στις Σέρρες, από έκρηξη που σημειώθηκε στο σχολείο όπου ήταν μαθητής. Οι έρευνες για την ακριβή αιτία θανάτου του «τρέχουν», ενώ οι ευθύνες έχουν μετατραπεί σε «μπαλάκι» που πετιέται από τη μία πλευρά στην άλλη.

Οι πραγματογνώμονες έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες και κατέληξαν στο γεγονός ότι μπήκε το πρωί της Δευτέρας το σύστημα της γεωθερμίας σε λειτουργία, χωρίς να διασφαλιστεί η μη λειτουργία του καυστήρα πετρελαίου, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο καυστήρας με κλειστές βάνες.

«Ακούσαμε έναν θόρυβο και πέσαμε κάτω» – Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός μαθητή στις Σέρρες – Τι λέει για όσα έζησε
Η πόρτα του λεβητοστάσιου εκτοξεύτηκε 30 με 35 μέτρα μακριά και ο 11χρονος Βασίλης βρισκόταν περίπου στη μέση της αυλής και έπαιζε με οκτώ συμμαθητές του όταν τον χτύπησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου για το OPEN.

Εκσφενδονίστηκε πάνω του, δεν αντιδρούσε από την πρώτη στιγμή και ο θάνατός του σύμφωνα με την ιατροδικαστή ήταν ακαριαίος και επήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Οι γονείς των υπολοίπων παιδιών δηλώνουν πως τα παιδιά τους είναι συγκλονισμένα καθώς είδαν τον φίλο τους να πέσει νεκρός. Μάλιστα, τα ίδια είχαν εγκλωβιστεί από τα διάφορα αντικείμενα που έπεφταν πάνω τους.

Ο 6χρονος μαθητής -το ένα εκ των δύο παιδιών που τραυματίστηκαν- μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο, υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση καθώς είχε ένα εμπίεσμα στο κεφάλι. Αναμένεται να λάβει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες

Συγκλονίζουν τα μηνύματα των παιδιών για τον 11χρονο Βασίλη
Οι κάτοικοι των Σερρών είναι σοκαρισμένοι από την απώλεια του 11χρονου Βασίλη, με τα μηνύματα παιδιών να είναι συγκλονιστικά.

«Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης», είναι το συγκινητικό μήνυμα ενός αγοριού, όπως μεταδίδει το epiloges.tv.

Το απόγευμα η κηδεία

Στις 16:00 κηδεύεται ο 11χρονος μαθητής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σέρρες είναι, σήμερα 6 Δεκεμβρίου, κλειστά σε ένδειξη πένθους για τον μικρό μαθητή, ενώ το 9ο Δημοτικό όπου φοιτούσε και ο ίδιος θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας αφού πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες στη σχολική μονάδα και να καθαριστεί ο χώρος.

Ήδη, το πρωί της Τρίτης ορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας, ο οποίος θα διερευνήσει τα ακριβή αίτια της έκρηξης του λεβητοστάσιου ώστε στη συνέχεια να εκδώσει το σχετικό πόρισμα, όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο.

«Ακούσαμε έναν θόρυβο και πέσαμε κάτω»
Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μαθητών που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τον θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου μαθητή.

Ένας 10χρονος μαθητής, ο οποίος μαζί με έναν 6χρονο τραυματίστηκε κατά την έκρηξη και διεκομήσθη στο νοσοκομείο περιέγραψε τα όσα τραγικά βίωσε.

«Ακούσαμε έναν τρομακτικό θόρυβο και πέσαμε κάτω. Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα», τόνισε ο μαθητής. Ο 10χρονος ανέφερε πως ένα από τα παιδιά το χτύπησε σίδερο στο κεφάλι.

«Η έκρηξη του λέβητα δεν οφείλεται σε κακή συντήρηση του συστήματος θέρμανσης»
Την ώρα που διερευνώνται οι ευθύνες για την τραγωδία, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρει ότι η έκρηξη του λέβητα δεν οφείλεται σε κακή συντήρηση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης.

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, εκφράζω τη βαθιά θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο του μικρού μαθητή σε δημοτικό σχολείο των Σερρών, καθώς και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ως γονιός αισθάνομαι πως είναι αδιανόητο να χαιρετάς το πρωί το παιδί σου που ξεκινά για το σχολείο του και να μην το βλέπεις ποτέ ξανά, εξαιτίας ενός ατυχήματος που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί.

Στο συγκεκριμένο σχολείο γνωρίζουμε ότι πρόσφατα έγιναν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, εργασίες που όπως από τη σύμβαση προβλέπεται, έπρεπε να λαμβάνουν χώρα εκτός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι το τραγικό γεγονός της έκρηξης του λέβητα σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε κακή συντήρηση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης.

Η ΚΕΔΕ στέκεται στο πλευρό του συναδέλφου μας Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη, γνωρίζοντας το έργο και την προσπάθεια που κάνει για να αναβαθμίσει τα σχολεία της πόλης του, προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους. Τόσο εμείς όσο και ο Δήμαρχος, επιθυμούμε να προχωρήσει άμεσα η διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και να αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη ευθύνες σε όσους το προκάλεσαν.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημάνουμε πως ΚΕΔΕ και Δήμοι κάνουμε καθημερινά ό,τι περνά από το χέρι μας για την αναβάθμιση των σχολικών μας υποδομών σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκπαίδευσης για τα παιδιά μας. Η λειτουργία σύγχρονων και ασφαλών σχολείων αποτελεί προτεραιότητά μας».

 

Σχετικά άρθρα