12.1 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σφοδρές αντιδράσεις για τα βίντεο της Προγεννητικής Αγωγής

Ανακαλούνται τα αναχρονιστικά βίντεο που εστάλησαν στα γυμνάσια της χώρας για την εκπαίδευση των μαθητών μέσω της Προγεννητικής Αγωγής από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα social media.

Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι αποσύρει το υλικό και ανακαλεί την έγκριση «του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής».

Τα τρία «εκπαιδευτικά» βίντεο εστάλησαν στα γυμνάσια και αναπαράγουν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», η σύλληψη του οποίου ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα έχει την ιδέα να κάνει ένα παιδί. Τα βίντεο έχουν ήδη προκαλέσει σάλο σε social media, με το hashtag #video_γονιμότητας να είναι πρώτο στις τάσεις. Στην αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε σάλος και καταγγέλουν τη Νίκη Κεραμέως ότι βάζει στα γυμνάσια βίντεο που υπονομεύουν την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και το δικαίωμα στην άμβλωση, με ομοφοβικές και αντιεπιστημονικές αναφορές.

Σε ένα βίντεο η υπεύθυνη της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, Ιωάννα Μαρή υποστηρίζει ότι η μητέρα εκτός από το αίμα της περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της ως την πνευματική τροφή, ενώ οι ασθένειες συνδέονται με την εγκυμοσύνη, ακόμη κι αν εκδηλωθούν δεκαετίες μετά.

 

Τι περιέχει το βίντεο

Οι αναχρονιστικές αλλά και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις που περιέχει το εκπαιδευτικό βίντεο θεωρούνται βαθιά προβληματικές, ενώ η καταλληλότητά τους για παιδιά 14 και 15 ετών προκαλεί απορία.

Σε ένα βίντεο, που στην περιγραφή του κάνει λόγο για «Εκπαιδευτικό video για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την Προγεννητική Αγωγή», μιλάει η εκπαιδευτικός Μαλαματένια Ρούλια, ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών, η οποία υποστηρίζει με θέρμη, την αντιεπιστημονική θεωρία, ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί.

«Θα χαρώ και εγώ να είμαι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που θα συμβάλουν σε όλο αυτό το έργο. Η «Προγεννητική Αγωγή» είναι μια νέα επιστήμη η οποία μας βοηθάει να αντιληφθούμε ότι τα πάντα ξεκινάνε πριν από τη γέννηση του παιδιού και πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή της σύλληψής του. Εύλογα κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί, “μα είναι δυνατόν να μιλάμε για Αγωγή όταν το παιδί είναι αγέννητο;”

Στην Κίνα πριν χίλια χρόνια γνωρίζοντας πόσο σημαντική ήταν αυτή η περίοδος πριν τη σύλληψη του παιδιού, μετρούσαν την ηλικία του από εκείνη τη στιγμή (…) Στην Ανατολική Αφρική μαθαίνουμε ότι ως ημερομηνία γεννήσεως θεωρείται η στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει ως ιδέα να γεννήσει ένα παιδί. Δηλαδή μιλάμε για τη στιγμή που ανθίζει στο νου της αυτή η ιδέα.

Αυτή δεν είναι μια νέα γνώση. Πρόκειται για μια γνώση η οποία ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς και φτάνει μέχρι και τις ημέρες μας. Μάλιστα ο Σωκράτης μας αναφέρει πως μετά τη γέννηση, οποιαδήποτε αγωγή προς το παιδί είναι πάρα πολύ αργά και ο Άγιος Πορφύριος ο νεώτερος μας λέει πως η αγωγή υγείας αρχίζει εξ άκρας συλλήψεως…», αναφέρει η κ. Ρούλια, μεταξύ πολλών άλλων αδιανόητων –στα όρια παραθρησκευτικής οργάνωσης- θεωριών για τη σύγχρονη επιστήμη.

 

Η αγάπη επηρεάζει το DNA

Σύμφωνα με τη θεωρία της εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης του ζεύγους. «Όταν το ζευγάρι τη στιγμή της σύλληψης, βρίσκεται σε ανώτερη πνευματική κατάσταση είναι μια εμπειρία που το παιδί την κουβαλάει σε όλη τη ζωή του».

Τα παραδείγματα αντλούνται από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τα παιδιά που προήλθαν από την ένωση Θεών, καθώς «… οι μύθοι συμβολίζουν την ποιότητα της πνευματικότητας του ζεύγους».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα