Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντάται σήμερα στις 16:15, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αγία Πετρούπολη για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.
Χθες ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ, αλλά και με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας των BRICS.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει το πολιτικό μνημόνιο που θα υπογράψει αύριο, όπως αναμένεται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, στην αποστολή στην Αγία Πετρούπολη έχουν μεταβεί ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και νυν σύμβουλος για την ένταξη της Ελλάδας στην τράπεζα των Βrics. Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι τόσο για τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά και για άλλα θέματα οικονομικής συνεργασίας.
Αισιόδοξη η ελληνική πλευρά για την προκαταβολή ύψους 5 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ του πρωθυπουργού με τον κ. Μίλερ συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες για την κοινοπρακτική εταιρεία που θα κατασκευάσει τον αγωγό -που θα συμμετέχουν ρωσικές, ευρωπαϊκές και ελληνική εταιρεία.
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι με διάταξη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθετήθηκε η σύσταση δημόσιας εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε.) με σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων σε θέματα φυσικού αερίου και άλλων επενδύσεων για ενεργειακούς σκοπούς. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η μία μοναδική μετοχή της θα ανήκει στο Δημόσιο. Ο αγωγός θα διέρχεται από την Ελλάδα και υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρνει στη χώρα μας 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Θα αποτελεί μία επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Επομένως, οι συζητήσεις εστιάζουν σε μία πολιτική δέσμευση επιθυμίας για την κατασκευή του αγωγού, αλλά και στις λεπτομέρειες του κοινοπρακτικού σχήματος που θα κατασκευάσει τον αγωγό. Η Ρωσία έχει εκδηλώσει το συνεχές ενδιαφέρον της – μέσω εταιρείων- για τον αγωγό και την πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου- πιθανότητα τη ΔΕΠΑ- στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του αγωγού. Ο υπουργός Ενέργειας με τους συνομιλητές του έχουν εξετάσει το ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία του δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό. Αυτό που προκύπτει είναι ότι ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη ρωσική ηγεσία. Αν και εφόσον αυτή η σκέψη προχωρήσει είναι απαραίτητο να διευκρινίσει το υπουργείο Ενέργειας τους όρους χρηματοδότησης της από τη Ρωσία.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να έχει στο πλευρό του- πέρα από τους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη και Γιώργο Σταθάκη- τον ξαδερφό του Γιώργο Τσίπρα, ειδικό γραμματέα Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επαφές.