30.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Σήμερα η τροπολογία για το μεταναστευτικό: Τι προβλέπει;

Τις μεταναστευτικές ροές επιχειρεί να περιορίσει η κυβέρνηση, φέρνοντας στη Βουλή νέα μέτρα προκειμένου να «κλείσει» η δίοδος προς την Ελλάδα, με στόχο να αποτραπεί και η δράση των διακινητών.

Στη Βουλή σήμερα (11/7) αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους με πλωτά από τη βόρεια Αφρική, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα. Συγκεκριμένα, τα κόμματα (εκτός της Ελληνικής Λύσης) χαρακτήρισαν την τροπολογία ως απάνθρωπη, ρατσιστική, αντιθεσμική και κάλεσαν την κυβέρνηση να την αποσύρει, ενώ προανήγγειλαν αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

 

Τόσο το ΚΚΕ, όσο και η Ελληνική Λύση, αναμένεται να καταθέσουν αίτημα αντισυνταγματικότητας μόλις ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει «παρών», καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Παράλληλα, η Νίκη κάνει λόγο για διάταξη που είναι πρόχειρη και δεν λύνει το πρόβλημα μελλοντικά, με την Ελληνική Λύση να διαμαρτύρεται ότι θα έπρεπε η τροπολογία να είναι ακόμα πιο αυστηρή, την οποία ωστόσο θα ψηφίσει.

Τι μέτρα φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση

Η κατάθεση της τροπολογίας για τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και υποχρεωτική κράτηση παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές συνοδεύεται από δέσμη αυστηρών μέτρων, μεταξύ των οποίων:

  • Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη
  • Μείωση επιδομάτων
  • Φυλάκιση έως 5 ετών για όσους παραμένουν μετά την απόρριψη του ασύλου

Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης δήλωσε στη Βουλή: «Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος» και προσέθεσε ότι «το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα και εκβιάζει τη χώρα να μείνει». Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα: «δεν στοχεύουν σε τιμωρητική λογική, αλλά σε αποτελεσματική αποτροπή – η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά πύλη παράνομης εισόδου» αλλά και πως «η νέα ρύθμιση βασίζεται στο μοντέλο του Έβρου το 2020 και παρόμοιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί σε Ισπανία και Πολωνία». Τέλος ο υπουργός χαρακτήρισε τη μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη «επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη», προσθέτοντας: «Στις ακτές της Δυτικής Λιβύης βρίσκονται 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστεύετε ότι θα επιτραπεί αυτή η ροή, τότε θα μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού».

Για καταπάτηση δικαιωμάτων κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Σε θέσεις… μάχης είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων, σχολιάζοντας την τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε: «Ακόμα και με το δικό σας, βαθιά συντηρητικό μυαλό, δεν είναι αντικίνητρο η παραβίαση διεθνών συμβάσεων. Αντικίνητρο είναι οι διεθνείς δεσμεύσεις».

Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για τη νέα κρίση. Τώρα επιχειρεί επικίνδυνες κινήσεις αποπροσανατολισμού».

Το ΚΚΕ μιλά για «επαίσχυντη τροπολογία»

Η Σία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά) χαρακτήρισε τη ρύθμιση «επικίνδυνη για τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Θα πήγαινα να βουλιάξω τα δουλεμπορικά – χωρίς ανθρώπους», προσθέτοντας πως στηρίζει την τροπολογία αν είναι στη γραμμή της Ελληνικής Λύσης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για «αντιδημοκρατική, ρατσιστική μετάπτωση».

Ο Δημήτρης Νατσιός προειδοποίησε: «Το μεταναστευτικό έγινε ήδη ο εφιάλτης σας».
Από τη μεριά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης της τροπολογίας: «Η επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ εγείρει ζήτημα υψίστης σημασίας για το κράτος δικαίου», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά πως «δεν ενεργοποιείται το άρθρο 15, πρόκειται για απολύτως σύννομη ρύθμιση».

Προσπάθεια αποσυμφόρησης της Κρήτης

Εξάλλου, γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση στην Κρήτη, με το νησί να δέχεται μεγάλο όγκο αφίξεων από τη βόρεια Αφρική. Συγκεκριμένα, 526 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Λαύριο από σκάφος που εντοπίστηκε νότια της Γαύδου, ενώ 240 μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας, από τους οποίους οι 100 έχουν τελικό προορισμό τα Διαβατά. Την Πέμπτη (10/7) έγινε ευρεία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια της Γαύδου, με 507 άτομα να εντοπίζονται σε σκάφος, ενώ συνελήφθησαν 8 διακινητές.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, όσοι δηλώνουν αίτημα ασύλου ενημερώνονται πως έχει ανασταλεί η επεξεργασία του, βάσει του νέου πλαισίου.

Σημειώνεται, πως στη Μαλακάσα έχουν μεταφερθεί 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Αγιά Χανίων, η προσωρινή δομή φιλοξενίας «ασφυκτιά από τις καραβιές που καταφθάνουν καθημερινά». Ανάμεσα στους νεοαφιχθέντες βρίσκονται 30 οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έντεκα συλλήψεις διακινητών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ενήμερη για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για πολίτες προερχόμενους από τη βόρεια Αφρική.

Μητσοτάκης: Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση

Στην Bild Zeitung μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μια ανοιχτή οδό διέλευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση.

«Η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διαδρόμος προς την Ευρώπη»

«Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων δια θαλάσσης από τη βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη προς την Κρήτη, λάβαμε τη δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν δια θαλάσσης από χώρες της βόρειας Αφρικής.

Η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση.

Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές αρχές έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης.

Αλλά χρειαζόμαστε, επίσης, μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης».

Μαρινάκης: «Παράνομος σημαίνει φυλακή ή πίσω – Δεν τίθεται θέμα να μην φάνε»

Έχουμε αποδείξει ότι σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, που είναι η μεταναστευτική κρίση, η Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες και στη δυσκολότερη γεωγραφία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες κρίσεις με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, σας θυμίζω την υβριδική απειλή στον Έβρο», ανέφερε μιλώντας για το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην τηλεόραση του OPEN.

«Παίρνουμε αποφάσεις με βάσει την πραγματικότητα και όχι με βάση ιδεοληψίες», τόνισε στη συνέχεια σχετικά με όσα ανακοινώθηκαν και χθες από τον αρμόδιο υπουργό, Θάνο Πλεύρη.

Ο ίδιος είπε στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ξεκάθαρο στις πράξεις «ότι στην Ελλάδα ο παράνομος έχει δυο επιλογές: ή φυλακή ή έξοδο. Αυτό θέλουμε να ακουστεί παντού και κυρίως στους λαθροδιακινητές και στους υποψήφιους πελάτες τους. Αυτό θα είναι για πάντα, για όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση. Δεν θα υφίσταται η νομιμοποίηση ενός παράνομου στα 7 χρόνια. Οποίος είναι παράνομος μετανάστης η ποινή του καταδίκης δεν θα μπορεί να ανατραπεί, άρα θα μένει στη φυλακή εκτός αν ζητήσει οικειοθελώς να επιστρέφει. Η παράνομη δηλαδή είσοδος και διαμονή θα σημαίνει φυλακή» είπε.

«Δεν τίθεται θέμα να μην φάνε»

Σχετικά με το ζήτημα της τροφοδοσίας των μεταναστών στις δομές και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ο κ. Μαρινάκης είπε:

«Το αντιλήφθηκα κι εγώ, ενώ επί της αρχής είδα μια συμφωνία της κοινωνίας. Παρουσιάστηκε αποσπασματικά, ο υπουργός είπε κάτι που ως πολιτική πρέπει να την εφαρμόσει η Ευρώπη. Κανείς δεν είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να σιτίζονται, αλλά δεν μπορεί να είναι το κόστος μεγαλύτερο από το κόστος σίτισης για παράδειγμα στις φοιτητικές εστίες. Επίσης δεν μπορεί να παίρνει επίδομα για στέγαση, να βρει δουλειά. Γιατί τα είπε ο κ. Πλεύρης; Επειδή πρέπει να περιοριστεί οποιοσδήποτε παράγοντας προσέγγισης, δεν θέλουμε να εκδικηθούμε όποιον δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Αλλά να ξέρουν: Παράνομος σημαίνει φυλακή ή πίσω».

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό ανέφερε:

«Όσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που με ρατσιστικά κίνητρα βρίζουν τους μετανάστες τόσο είναι και οι συκοφάντες της χώρας, τους έχει ξεπεράσει η εποχή τους. Οι ιδεοληψίες του είναι ξεπερασμένες. Δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στον Έβρο, στην Κρήτη, στο Αιγαίο».

Τέλος σημείωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να κρατήσει ανοιχτούς δίαυλους με τη Λιβύη. «Όσοι μίλησαν για ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαψεύστηκαν», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρίνισε ότι «Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες το πρόστιμο».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα