23 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σκάνδαλο στην ΕΥΑΘ!

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ υπόθεση κλοπής νερού από βυρσοδεψείο στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, υπήρχαν αρχικά υπόνοιες για λαθραία υδροληψία, από βυρσοδεψείο και τον Σεπτέμβριο του 2017, ύστερα από αυτοψίες συνεργείων του Σωματείου (4 ατόμων και με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες), επαληθεύτηκε η παρανομία.

«Το συνεργείο το δικό μας, που ανακάλυψε την κλοπή του νερού, έκανε τον έλεγχο το Σεπτέμβριο του 2017. Η υπηρεσία έστειλε τα αρμόδια συνεργεία για να κάνουν έλεγχο και όντως επιβεβαιώθηκε η κλοπή νερού και η Εταιρεία επέβαλε ένα πρόστιμο, περίπου 4.500 ευρώ στο συγκεκριμένο βυρσοδεψείο» αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο thestival.gr, ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, ο εργαζόμενος της ΕΥΑΘ και εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας, Αναστάσιος Σαχινίδης, πραγματοποίησε από μόνος του δεύτερο έλεγχο (14 ημέρες μετά από τον πρώτο έλεγχο!), στο ίδιο βυρσοδεψείο, και πάνω σε απλό αντίγραφο του εγγράφου με το οποίο είχε γίνει ο προηγούμενος έλεγχος, βεβαίωσε ότι τελικά δεν υπάρχει λαθραία υδροληψία.

Το έγγραφο αυτό επικαλέστηκε στη συνέχεια ο βυρσοδέψης κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, σε μια προσπάθεια να γλιτώσει το πρόστιμο. «Την ημέρα εκείνη εμφανίστηκε ένα εξώδικο από τον βυρσοδέψη, ο οποίος επικαλούνταν το παραποιημένο έγγραφο του κ. Σαχινίδη, και είπε “εγώ δεν χρωστάω τίποτα στην Εταιρεία. Γιατί μου επιβάλλεται πρόστιμο; Έχω ένα χαρτί δικό σας, που λέει ότι δεν κλέβω νερό”», σημειώνει ο κ. Αρχοντόπουλος. Ο βυρσοδέψης επικαλείται μάλιστα, ότι το εν λόγω έγγραφο του το χορήγησε «μέλος του ΔΣ της ΕΥΑΘ».

Ήδη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου, η επιτροπή ελέγχου της εταιρείας επιβεβαίωσε τις παραπάνω πράξεις με πολυσέλιδη έκθεση και για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΑΘ, το ΔΣ της εταιρείας ζήτησε την παραίτηση μελών του, των δύο που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ έχει ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη.

«Αποφασίσαμε να βγάλουμε αυτό το δελτίο Τύπου και την ανακοίνωση, προκειμένου να δείξουμε ότι εμείς σαν Σωματείο καταδικάζουμε τα γεγονότα αυτά, είμαστε απέναντι. Θα πρέπει επιτέλους η Διοίκηση να ασκήσει τις υποχρεώσεις της, με εσωτερικό έλεγχο», τονίζει ο κ. Αρχοντόπουλος, μιλώντας στο thestival.gr.

Όπως λέει ίδιος, «η διαδικασία στην Εταιρεία πήρε κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει ο έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου για να γίνει καταγραφή των γεγονότων . Είναι μια ιστορία που ταλανίζει αρκετούς μήνες την Εταιρεία και επειδή από τον περασμένο Φεβρουάριο δόθηκε εντολή για πειθαρχικό έλεγχο, βλέπουμε ότι εδώ και δύο μήνες- δεν ξέρω για ποιους λόγους και ούτε θέλω να είμαι κακοπροαίρετος- δεν έχει ξεκινήσει το πειθαρχικό».

Ερωτήματα από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ

Μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης, οι εργαζόμενοι θέτουν μια σειρά από ερωτήματα και καλούν την αρμόδια διεύθυνση να διεξάγει συνεχείς ελέγχους και λήψεις ενδείξεων, ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κλοπής.

«Εμείς απλά αναρωτιόμαστε:

1. Με ποια ιδιότητα ένας άσχετος με το αντικείμενο υπάλληλος της ΕΥΑΘ (ταμίας), πραγματοποιεί ελέγχους για λαθραία υδροληψία;
2. Ενήργησε μόνος του ή εν γνώσει και τρίτων προσώπων;
3. Με ποιόν τρόπο εμπλέκεται και άλλο μέλος του ΔΣ της ΕΥΑΘ στην υπόθεση;
4. Πώς εκτέλεσε τον έλεγχο μόνος του και χωρίς καμία χρήση εργαλείων και μέσων, όταν η ΕΥΑΘ χρειάστηκε 4 εργαζόμενους του Δικτύου Ύδρευσης και εργαλεία για τη διαπίστωση της παράβασης;
5. Πόσα χρήματα γλυτώνει ο ιδιοκτήτης με τον «έλεγχο» του πρόθυμου να «εξυπηρετήσει» ταμία και πόσα από την απώλεια ύδατος της λαθραίας υδροληψίας;
6. Ποιος κερδίζει από αυτήν την υπόθεση;
7. Πως εξηγείται το γεγονός ότι μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις, έγιναν εκσκαφές στο σημείο εισόδου του αγωγού της διακλάδωσης που δίνει νερό στο υδρόμετρο του βυρσοδεψείου;
8. Έχει άραγε ξαναλάβει τέτοιες «πρωτοβουλίες» ο συγκεκριμένος υπάλληλος;
9. Είναι τυχαίο ότι εκπροσωπεί (αντιπρόεδρος) ένα, κατά τη γνώμη μας, διασπαστικό σωματείο;
10. Τι έχουν να πουν όσοι στηρίζουν αυτόν και το, κατά τη γνώμη μας, διασπαστικό σωματείο του, το οποίο μέχρι σήμερα φαίνεται να προωθεί συμφέροντα όχι εργαζομένων της ΕΥΑΘ;
11. Οι συνυποψήφιοι του στο ψηφοδέλτιο για το ΔΣ της ΕΥΑΘ, επικροτούν τις πράξεις του;
12. Μήπως τελικά τα λιβελογραφήματα-ανακοινώσεις που κατηγορούν άλλους για κλέφτες, είναι αποπροσανατολιστικές;
13. Για ποιο λόγο το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ δεν συγκαλείται από τον Πρόεδρό του για να αποφασίσει, παρά το ότι εδώ και σχεδόν δύο μήνες, η υπόθεση έχει αποσταλεί για λήψη απόφασης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα;».

Ο αντίκτυπος του σκανδάλου

Τέτοια γεγονότα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από όσους στηρίζουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

«Στην Ελλάδα ζούμε, ξέρετε πολύ καλά τον πόλεμο, που δέχονται οι ΔΕΚΟ και τα Συνδικάτα τα τελευταία 15-20 χρόνια ότι υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή. Σε πολλές περιπτώσεις δικαίως τον υφίστανται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αδίκως, με σκοπό να δημιουργηθεί μια παραπληροφόρηση και να βοηθηθεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Δηλαδή να δει ο κόσμος ότι “ορίστε εκεί μέσα γίνεται χαμός, είναι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι, πουλήστε μην σας χάσουμε”. Αυτό φοβόμαστε πάρα πολύ», σημειώνει ο κ. Αρχοντόπουλος, μιλώντας στο thestival.gr.

πηγή: thestival.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα