Σκάνδαλο στο App Store

Εφαρμογές έκλεβαν προσωπικά στοιχεία

Μετά από έρευνα που κράτησε αρκετές εβδομάδες, οι ερευνητές της Apple ανακάλυψαν την ύπαρξη πάνω από 250 εφαρμογές που βρίσκονται στο App Store οι οποίες είχαν την δυνατότητα να συλλέγουν προσωπικά στοιχεία του χρήστη χωρίς αυτός να το αντιλαμβάνεται.

Τα προσωπικά αυτά στοιχεία ήταν από απλά emails μέχρι serial numbers αλλά και passwords, τα οποία ήταν πια σε θέση να πέσουν σε χέρια για κακόβουλη χρήση.

Η Αpple αποφάσισε να δράσει άμεσα, καθώς η παράτυπη αυτή λειτουργία των συγκεκριμένων εφαρμογών, παραβίαζε την πολιτική απορρήτου της εταιρίας. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές φαίνεται ότι είχαν περάσει σε πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η παράνομη δραστηριότητα αποκαλύφθηκε από έναν πάροχο διαφημίσεων κινητών συσκευών στην Κίνα, με την ονομασία Youmi, οπότε και οι περισσότερες εφαρμογές που επηρεάστηκαν αφορούν κυρίως το κοινό της Κίνας.

Παρ’ όλα αυτά το συγκεκριμένο περιστατικό χτύπησε κόκκινο συναγερμό στην Apple η οποία αναζητά νέους τρόπους έτσι ώστε να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό επίπεδο απορρήτου για τους πελάτες της.

Ενώ για τις συγκεκριμένες εφαρμογές οι προγραμματιστές τους θα αναλάβουν να ξανασχεδιάσουν των κώδικά τους έτσι ώστε να μην μπορούν να «σπάσουν» τόσο εύκολα από ανάλογες επιθέσεις στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα