Σκάβουν βράχο για να φτιάξουν ξενοδοχείο!

Στην Σαντορίνη

Σάλο και αντιδράσεις προκαλεί η απόπειρα «βιασμού» της σχεδόν παρθένας παραλίας της Βλυχάδας, στη Σαντορίνη.

Το «σεληνιακό» τοπίο με την άγρια ομορφιά φαίνεται ότι… «γυάλισε» στον επενδυτή Γιάννη Βάλβη, Σαντορινιό τρίτης γενιάς, ο οποίος αποφάσισε να χτίσει τουριστικές κατοικίες μέσα στον βράχο -υπόσκαφα, σύμφωνα με την οικοδομική παράδοση του νησιού. Μια παράδοση, ωστόσο, την οποία στην πραγματικότητα δεν σέβεται, καθώς, μολονότι το Προεδρικό Διάταγμα 144/2012 προβλέπει ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να γίνει σε απόσταση 150 μέτρων από την παραλία, κάτι τέτοιο ουδόλως ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το αγροτεμάχιο, στο οποίο ξεκίνησαν οι σκαπτικές εργασίες, καταλήγει ακριβώς στην άκρη της παραλίας. Πριν από δύο χρόνια, ο κ. Βάλβης, ο οποίος έγινε γνωστός από το πλασάρισμα μεταλλικού νερού από τη Ρουμανία στην ελληνική αγορά, δήλωνε στο Διαδίκτυο: «Προχωρούμε και μία επένδυση στον ξενοδοχειακό χώρο, που μπορεί να φθάσει τα δέκα εκατ. ευρώ.

Εχει γίνει ήδη η αγορά γης 75 στρεμμάτων με μέτωπο στην παραλία της Βλυχάδας. Το όνειρό μου, και ως αρχιτέκτονας μηχανικός που είμαι, δεν είναι να πάω να βάλω μια πολυκατοικία-ξενοδοχείο, καταστρέφοντας το τοπίο. Με σεβασμό στο μοναδικό τοπίο της Σαντορίνης και με σημαντική απόσταση από την παραλία, θέλουμε να κάνουμε μία ξενοδοχειακή υποδομή πέντε ή έξι αστέρων, 80 κλινών, η οποία θα έχει τη μορφή ενός κυκλαδίτικου χωριού. Μέσα σε αυτή την έκταση θέλουμε να βάλουμε και αμπέλια με ποικιλίες όπως ασύρτικο, αθήρι και μαυροτράγανο, διατηρώντας την οικογενειακή παράδοση που έχουμε σε αυτόν τον τομέα».

Όπως όμως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που κάνουν σήμερα τον γύρο του Διαδικτύου, οι… αγαθές προθέσεις του κ. Βάλβη δεν έγιναν πράξη. Και αυτό, καθώς οι εικόνες από τις εργασίες στον βράχο της παραλίας αποδεικνύουν ότι έχει σκαφτεί ένας μεγάλος χώρος σχεδόν πάνω στο κύμα!

Παρά, δε, τις επανειλημμένες καταγγελίες κατοίκων και φορέων του νησιού, ουδείς μέχρι στιγμής έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ, όσες φορές η Αστυνομία πήγε στον χώρο, βρήκε τα κατάλοιπα των εργασιών, αλλά οι εργάτες ήταν άφαντοι. Μάλιστα, η αυτοψία που διενήργησε ο μοναδικός υπάλληλος της Πολεοδομίας στο νησί δεν απέδειξε κάποια παρανομία, καθώς, όπως καταγγέλλουν πολίτες του νησιού, το σημείο που «χάσκει», είχε καλυφθεί εκείνη τη μέρα με πλάκες.

Σχετικά άρθρα