Σκληρή αερομαχία πάνω από τη Ρόδο

Ενεπλάκησαν τούρκικα και ελληνικά μαχητικά

Μια ακόμη σκληρή αερομαχία σημειώθηκε το πρωί νοτιοανατολικά της Ρόδου ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά. Όλα συνέβησαν όταν στις 10:20 μια τετράδα τουρκικών μαχητικών, αποτελούμενη από δύο F-16 και δύο F-4E Phantom, εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτιοανατολικά της Ρόδου συνοδευόμενη από δύο ακόμα F-16 που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν οπλισμένα.

Όταν το οπλισμένο ζευγάρι παραβίασε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο δύο ελληνικά μαχητικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Σούδα τους ζήτησαν να αποχωρήσουν. Τα τουρκικά μαχητικά δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις και έτσι ξεκίνησε μια άγρια αερομαχία.

Οι τούρκοι χειριστές πιθανότατα ήταν από την νέα φουρνιά άπειρων πιλότων που η Άγκυρα έριξε στο Αιγαίο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα μετά από λίγους ελιγμούς διαπίστωσαν πως οι Έλληνες χειριστές βρίσκονταν πίσω τους…

Τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν ανατολικά.

Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα μετά τις δύο το μεσημέρι, ένα ακόμα ζεύγος μαχητικών F-16 που ήταν οπλισμένα μπήκε στο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από το προκεχωρημένο αεροδρόμιο της Σκύρου και τα αναχαίτισαν.

Συνολικά η Τουρκία έστειλε σήμερα στο Αιγαίο 8 μαχητικά αεροσκάφη και ένα κατασκοπευτικό CN-235.

Τα τουρκικά αεροπλάνα σημείωσαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και μία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα είπε στο Newsbeast.gr καλά πληροφορημένη πηγή, η Τουρκία διεξάγει άσκηση ανατολικά της Ρόδου και στο πλαίσιο αυτής ηταν και η εξάδα των μαχητικών που παραβίασε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στη Ρόδο.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

Comments are closed.