Σκληρό μαρκάρισμα στο Eurogroup!

Στα σκαριά, συμβιβαστική πρόταση που θα «γεφυρώνει» τις διαφορές.

Σε κλίμα έντονης συζήτησης, αλλά με γέφυρες συνεννόησης, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 3,5 ώρες το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Η ελληνική αντιπροσωπία «μαρκαρίστηκε» σκληρά από τους δανειστές σε θέματα όπως, το πως η χώρα μας ζητά μία νέα συμφωνία όταν δεν έχει ακόμα κλείσει το παρόν πρόγραμμα και γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα η ελληνική πρόταση, έτσι ώστε να έχουν χρόνο οι δανειστές, να την μελετήσουν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται συμβιβαστική πρόταση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αν και οι κύριοι Δραγασάκης και Βαρουφάκης δέχτηκαν βροχή ερωτήσεων και ενστάσεων, η εκτίμηση από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι πως το κλίμα ήταν καλό και οι τοποθετήσεις μετριοπαθείς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κεντρικό μήνυμα του Eurogroup προς τη χώρα μας, ήταν πως δόθηκε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα, για να ζητήσει η χώρα μας παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Αυστηρά ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν, κυρίως από Ισπανούς και Πορτογάλους που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα.

Με θέληση να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση πήγε η Ελληνική αποστολή στο έκτακτο Eurogroup. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισαν στους ευρωπαίους εταίρους, πως η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, θα επιδιώξει δημοσιονομική εξυγίανση με πλεονασματικό πρωτογενές αποτέλεσμα, ενώ στο σχεδιασμό προβλέπονται και σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές.

Σαφής ήταν η στροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ζήτημα του χρέους, καθώς αναγνώρισε το χρέος και ότι δεν επιδέχεται κούρεμα. Από τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, ήταν ξεκάραρο το μήνυμα, ότι η μόνη προοπτική είναι μέσα από επέκταση του παρόντος προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν και οι συζητήσεις μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, όπου και όπως περιμέναμε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για αύριο της σχέσης μας με τους δανειστές και η πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη.

πηγή:kontranews

Σχετικά άρθρα